Pride Walk met enthousiaste deelnemers succesvol
28 Oct 2018, 06:30
foto
De regenboogvlag wordt vastgehouden door de deelnemers van de 'Pride Walk'. De organisatie is bijzonder tevreden met de opkomst. (Foto's: René Gompers)


Ruim duizend mannen en vrouwen uit de LGBT gemeenschap en sympathisanten hebben meegedaan aan de 8e editie van de Pride Walk zaterdag. De loop is het hoogtepunt van de Pride Month. “Met de loop hebben we laten zien dat het in Suriname veilig is om over straat te gaan,” legt Imran Taus, voorzitter van de commissie Pride Month Suriname, uit. “We hebben ook gelopen voor de mensen die nog in de kast zitten. Maar de walk is ook een vorm van protest; we horen erbij, we willen erbij horen en zullen ons niet uit het veld laten slaan.”

De organisatie is zeer tevreden met de opkomst dit jaar, van 300 naar meer dan 950 personen volgens de teller. Men is ook tevreden over het verloop van de Pride Month. Vier weken lang zijn er activiteiten ontplooid om het bewustzijn over de LGBT gemeenschap en hun rechten te vergroten. Met filmavonden, informatiesessies, trainingen, voorlichting voor vakbonden, discussieavonden, feestjes en een theatershow heeft de organisatie de onderwerpen bespreekbaar gemaakt. Taus is blij met de steun die het geniet van het bedrijfsleven, de media en de gemeenschap.

“Men begint het te begrijpen, we maken kleine stappen vooruit,” merkt Taus op. “De pride walk levert absoluut een bijdrage. Het laat Suriname zien dat ‘hey, die broeders en zusters daar horen er ook bij.’ We moeten op het punt komen dat mensen niet meer uitgesloten worden vanwege hun seksuele geaardheid. Liefde is al zo schaars, gun de mensen de liefde ook.”

Er zijn deelnemers geweest uit de drie Guyana's, enkele Caribische eilanden en Nederland. Of men nou gekleed was in lange gala jurken of shorts, op hakken of ‘patta's’ liep, of met ontbloot bovenlijf wandelde, het was een en al feest op straat. Lachende gezichten, schuddende achterwerken, men heeft zich flink uitgeleefd. Een brassband hield de spanning op peil. Voorop bij de regenboogvlag, in een ‘gouden’ jas, loopt filmmaker Ivan Tai Apin. “Ja, ja, ja, gelijke rechten voor elke Surinaamse burger,” roept hij. “Het maakt niet uit wie je bent of wat voor seksuele voorkeur je hebt, gelijke rechten!” De loop is nog niet het einde van de Pride Month. Op programma staan nog drie activiteiten bij hotel Torarica en het Centro Cultural Brasil.

René Gompers
Advertenties