5e United Beurs overschrijdt 100 deelnemers
27 Oct 2018, 12:30
foto
NOB-directeur Wonnie Boedhoe krijgt een pakket aan economische informatie van Financiën-minister Gillmore Hoefdraad.(Foto: René Gompers)


Er wordt hard gewerkt om Suriname aantrekkelijk te maken voor investeerders, benadrukt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën bij zijn toespraak op de eerste dag van de United Caribbean Business and Trade Fair (UCBF). Een stabiele economie, soepele regels voor zaken doen, goedkope energie, diverse winstgevende sectoren zijn enkele ‘specs’ die binnen- en buitenlandse investeerders naar het land moeten brengen.

Organisator van de beurs Edward Lee, directeur van Business United, hoopt niet dat het bij de mooie en dure woorden blijft omdat het land momenteel nog steeds veel kansen mist en investeerders wegblijven omdat het investeringsklimaat niet goed is.

Met de toespraak van Hoefdraad en een presentatie over Investsur door directeur Ike Antonius is de 5e editie van de United beurs begonnen. Meer dan 100 lokale en buitenlandse bedrijven en organisaties doen mee. Van de 21 landen die interesse hadden getoond doen er uiteindelijk zeven mee. De meesten zijn weggebleven, omdat ze niet onder de indruk zijn van het zakelijk klimaat, zegt Lee. Het thema dit jaar is Connectivity ; bedrijven, organisaties, particulieren en overheid, moeten dichter bij elkaar komen om samen een top investeringsklimaat te creëren.

Hoefdraad heeft uitgelegd dat Financiën werkt aan bepaalde punten zodat het land kan voldoen aan de vereisten die investeerders stellen. Hij zegt dat de economie stabiel is en de vooruitzichten, gelet op de investeringen in de goudsector bijvoorbeeld, er goed uitzien. De agrarische sector, de enorme zoetwaterreserves, toerisme, energieopwekking, technologie zijn veelbelovende sectoren, merkte hij op. Investsur is de aangewezen organisatie om “Suriname te verkopen, positief”, stelde Antonius bij zijn inleiding. Dit instituut gaat het land promoten en geïnteresseerde investeerders begeleiden. Er is nog veel werk aan de winkel, Suriname heeft veel in te halen; andere landen hebben al soortgelijke instituten die baanbrekend werk verrichten.

Hoefdraad heeft aan Wonnie Boedhoe, directeir van de Nationale Ontwikkelingsbank een pakket van boeken en documenten overhandigd met informatie over de economie, mijnbouw en andere sectoren. Informatie die belangrijk is voor alle personen en bedrijven die geld willen stoppen in het land. “Suriname blijft interessant voor de grote investeerders,” benadrukte Lee. “Er is behoorlijk veel te doen. Men wil heel graag naar Suriname komen maar sommige garanties zijn er niet en belangrijke informatie is gefragmenteerd. Ik ben wel blij met de vorderingen die men boekt.” Hij voegde eraan toe: “Ik hoop alleen dat men het niet op de ouwe manier aanpakt. Het kan niet meer bij praten en uitleggen blijven, anders staan we hier over tien jaar nog dezelfde vragen te beantwoorden.”


René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April