'Geduld' Trump raakt op voor migranten karavaan
26 Oct 2018, 15:20
foto
Een agent van de US Border Patrol Tactical Unit bewaakt de Amerikaanse kant van de grensmuur met Mexico in Brownsville, Texas. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, zal naar verwachting ongeveer 800 troepen inzetten bij de grens tussen de VS en Mexico om een migranten karavaan te stoppen. Volgens Amerikaanse media zouden de soldaten helpen met versperringen en zouden ze op belangrijke punten langs de zuidelijke grens ondersteuning bieden.

De karavaan van duizenden migranten uit Midden-Amerika baant zich via Mexico naar de VS. President Donald Trump zei donderdag dat hij 'het leger in stelling brengt'. “Ik breng het leger naar buiten voor deze nationale noodtoestand", zei Trump in een tweet over de migranten karavaan. "Ze zullen worden gestopt!"

De opdracht van minister Mattis is in reactie op een verzoek van president Trump, aldus de Associated Press. Trump heeft vorige week voor het eerst gedreigd met deze actie. Hij zei dat hij het leger zou gebruiken om de grens tussen de VS en Mexico volledig te sluiten. Hij dreigde ook met het verminderen van hulp aan Guatemala, El Salvador en Honduras.

Het blijft onduidelijk of deze 800 troepen van de Nationale Garde of actieve militaire troepen zullen zijn, maar de Washington Post meldde dat een functionaris had gezegd dat actief legerpersoneel zou worden ingezet. Er zijn al duizenden nationale garde-troepen die grensfunctionarissen ondersteunen - momenteel zijn er 2.100 ongewapende troepen aan de grens - maar het Pentagon heeft de inzet van 4.000 goedgekeurd.

De president heeft het sturen van troepen naar de grens met Mexico een "grote stap" genoemd, maar beide voorgangers stuurden ook de nationale garde daarheen. President Barack Obama stuurde ongeveer 1.200 soldaten om de grens te bewaken, terwijl president George W. Bush ongeveer 6.000 troepen inzette om Border Patrol te helpen bij wat Operatie Jump Start heette. Beide operaties duurden ongeveer een jaar.

De karavaan bevindt zich nu in de buurt van Mapastepec, Chiapas, Mexico. De migranten zijn naar verluidt op weg naar de stad Pijijiapan, maar het zal nog weken duren voordat ze de grens met de Verenigde Staten hebben bereikt.

Een woordvoerder van de Verenigde Naties (VN) zei dat meer dan 7.000 mensen zich sinds 22 oktober bij de migranten karavaan hebben aangesloten. De VN baseert zich op schattingen van de Internationale Organisatie voor Migratie. Maar de groep is opgesplitst, waardoor het moeilijk is om het exacte aantal te bepalen. De migranten zeggen dat ze op de vlucht zijn voor vervolging, armoede en geweld in hun thuislanden Guatemala, Honduras en El Salvador.

Donderdag heeft Trump er opnieuw bij de migranten op aangedrongen om weg te blijven. Hij tweette: "Aan diegenen in de karavaan, keer terug, we laten mensen niet illegaal de Verenigde Staten binnen." Veel van de migranten zeggen dat ze van plan zijn asiel aan te vragen in de VS.

Volgens het internationaal recht is het wettelijk verplicht om asielaanvragen van migranten die in de VS zijn gearriveerd te behandelen als ze zeggen dat ze bang zijn voor geweld in hun eigen land. Maar in juni kondigde procureur-generaal Jeff Sessions aan dat slachtoffers van huiselijk geweld en bendegeweld niet langer in het algemeen in aanmerking komen voor asiel in de VS.

Degenen die asiel zoeken, moeten vluchten door een erge angst voor vervolging in hun eigen land. Onder het internationaal recht worden deze beschouwd als vluchtelingen. Als een asielzoeker illegaal de VS binnenkomt, heeft hij nog steeds recht op een hoorzitting over zijn verzoek. Economische migranten zijn degenen die een betere levenskwaliteit zoeken - en zelfs als ze op de vlucht zijn voor verwoestende armoede, worden ze niet als vluchtelingen beschouwd en hebben ze niet dezelfde bescherming.

De tussentijdse verkiezingen zijn minder dan twee weken verwijderd en critici zeggen dat Trump de dreiging van illegale immigratie heeft gebruikt om zijn aanhangers aan te wakkeren. Naast het opvoeren van zijn harde retoriek tegen migranten tijdens bijeenkomsten in de afgelopen weken, heeft de president ook verklaringen afgelegd die hen als misdadigers beschilderen zonder enig bewijs aan te dragen.

De toegenomen woede van Trump tegen Midden-Amerikaanse migranten komt op een moment waarop veel Latino's in de VS zich zorgen maken over hun plaats in het land, volgens een nieuw onderzoek van Pew Research Centre. De helft van alle ondervraagde Latino's zei dat hun situatie het afgelopen jaar verslechterde en 55% vreesde dat iemand in de buurt zou kunnen worden uitgezet.
Advertenties