Trinidad en Tobago behelpt zichzelf na overstromingen
25 Oct 2018, 20:20
foto
Een vrouw loopt door kniehoog water in haar huis in Kelly Village, Caroni, Trinidad en Tobago. (Foto: Ishmael Salandy)


Na Jamaica, Barbados, Dominica, Grenada en Venezuela, heeft nu ook Suriname hulp aangeboden aan Trinidad en Tobago. President Desi Bouterse heeft namens de regering en het volk zijn medeleven betuigt aan premier Keith Rowley. Hij heeft gezegd dat Suriname waar nodig, binnen zijn capaciteit een bijdrage zal leveren bij de leniging van de ontstane noodsituatie in de getroffen gebieden. Trinidad en Tobago is in het weekend getroffen door wijdverspreide overstromingen door dagen van zware neerslag.

Premier Keith Rowley heeft echter gezegd dat ze het voorlopig zelf redden en heeft geen officieel hulpverzoek gedaan. Hij heeft ook de regionale leiders die de helpende hand wilden bieden gezegd, dat ze het ondanks de moeilijke omstandigheden nog redden.

Toch heeft premier Keith Mitchel van Grenada zijn landgenoten aangemoedigd hulp te sturen naar familie en vrienden die getroffen zijn in Trinidad. “Als je familie of vrienden hebt die je wilt helpen in Trinidad, dan zie ik geen reden waarom je dat niet zou doen,” zei hij. “Je hebt de premier van Trindad en Tobago of van Grenada niet nodig om te zeggen dat je hulp moet bieden of niet. Je overtreedt de wet niet. Het is jouw keuze.”
Tijdens een briefing voorafgaand aan een regeringsvergadering stelde hij: “Alles wat de premier zegt is officieel van Trinidad en Tobago en de regering dat hij geen hulp ontvangt als land. Maar individuele mensen zijn vrij dat te doen.” Hij merkte ook op dat hij begreep waarom Rowley geen hulpverzoek had gedaan. “Hij voelt misschien aan dat Trinidad en Tobago, op basis van zijn hulpbronnen, beter met de problemen kan omgaan.”

Vier dagen van zware regen hebben vorige week ertoe geleid dat rivieren buiten hun oevers traden, en wijdverspreide overstromingen veroorzaakten. Duizenden mensen moesten worden geëvacueerd, terwijl er veel schade is aangericht aan huizen en huisraad. Nu het water begint weg te trekken, groeit daarmee de vrees voor ziekten, vooral de ziekte van Weil of moeraskoorts. De minister van Volksgezondheid van Trinidad en Tobago heeft de bewoners op het hart gedrukt voorzorgsmaatregelen te treffen.

Iedereen die in contact komt met het vloedwater moet maatregelen treffen om zichzelf te beschermen, zei hij. “Als er dode dieren moet worden verwijderd, moeten jullie het niet met blote handen aanraken.” Hij waarschuwde ook voor veel modder, die wanneer het opdroogt zal resulteren in veel stof. De bewindsman heeft de mensen geadviseerd stofmaskers te dragen.

De risico’s op ziekten zijn altijd groter in overstroomde gebieden zoals Oost en Centraal Trinidad in het weekend hebben ervaren. De ziekte van Weil wordt verspreid door bacteriën en door urine van geïnfecteerde dieren, veelal ratten, honden, boerderijdieren en paarden. Dieren en mensen worden geïnfecteerd door direct contact, door water dat door urine is geïnfecteerd te drinken of door de geïnfecteerde urine te inhaleren.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March