Onvrede bij Suriname over optreden Franse militairen
25 Oct 2018, 10:29
foto
Op 25 oktober zijn bezittingen van Surinamers in brand gestoken door de Franse politie. Dit gebeurde ook 23 oktober in het Marowijne gebied.


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft vandaag een ontmoeting gehad met de Franse ambassadeur Antoine Joly over het optreden van de gendarmerie in Marowijne gebied. Er is onvrede over de manier waarop de Franse militairen optreden. Surinamers klagen steen en been over het vernietigen van hun bezittingen door de Fransen. Dit is de vorige maand gebeurd en ook deze week. Joly heeft in gesprekken met Starnieuws uitgelegd dat er rechtmatig is opgetreden op Frans grondgebied.


De minister van Buitenlandse Zaken heeft vandaag via het Nationaal Informatie Instituut het volgende bericht uitgegeven. "De regering heeft zich de afgelopen weken onder leiding van de vicepresident, Michael Ashwin Adhin, gebogen over de recente situatie op delen van de Marowijne rivier, als gevolg van acties van de Franse gendarmerie. De regering heeft als prioriteit de rust en orde te garanderen in het voornoemd gebied met inachtneming van de belangen van de daar vertoevende burgers. In dit verband heeft heden een ontmoeting plaatsgevonden tussen minister Yldiz Pollack- Beighle en de Franse ambassadeur h.t.l., Antoine Joly.

Tijdens dit gesprek heeft de minister verwezen naar de positieve ontwikkelingen in de bilaterale relatie en dat de eerder genoemde acties geen bijdrage daaraan leveren. De noodzaak van het tegengaan van illegale activiteiten en de bescherming van het milieu, ter waarborging van het algemeen welzijn van de lokale leefgemeenschappen, werden benadrukt als wezenlijke uitgangspunten van de bilaterale samenwerking. Evenwel is gewezen op de onvrede welke bestaat ten aanzien van de manier van optreden van de Franse gendarmerie. Er is overeengekomen om op zeer korte termijn een onderhoud te doen plaatsvinden tussen de Surinaamse en de Franse zijde, om onder andere informatie uit te wisselen over de grenslijn van de rivier.

De regering van Suriname zal zich blijvend inzetten ter bescherming van haar burgers en heeft besloten nog deze week voor de tweede maal een delegatie af te vaardigen naar het gebied. Ten slotte wordt de samenleving opgeroepen om zich kalm te houden en zodoende de rust te bewaren."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April