Ethiopië krijgt eerste vrouwelijke president
25 Oct 2018, 12:34
foto
Sahle-Work Zewde beloofde zich te concentreren op gendergelijkheid en het bevorderen van vrede. (Foto: Reuters)


Ethiopische parlementsleden hebben Sahle-Work Zewde gekozen als de eerste vrouwelijke president van het land. Sahle-Work is een ervaren diplomaat die nu het enige vrouwelijke staatshoofd van Afrika is geworden.

Haar verkiezing tot de ceremoniële positie komt een week nadat premier Abiy Ahmed een kabinet heeft aangesteld waarvan de helft van de posten door vrouwen zijn ingenomen. Na haar beëdiging beloofde president Sahle-Work hard te werken om gendergelijkheid werkelijkheid te maken in Ethiopië.

Toen ze het parlement toesprak, beloofde ze ook om vrede te bevorderen: "Ik dring er bij iedereen op aan om onze vrede hoog te houden, in de naam van een moeder, die als eerste lijdt onder de afwezigheid van vrede."

De nieuwe president wilde vanaf het begin graag iets zeggen over gendergelijkheid, en tegen parlementsleden zeggen dat als ze dachten dat ze te veel over vrouwen sprak, ze nog maar net begonnen was. Er kan nu een pariteit tussen man en vrouw in het nieuwe kabinet zijn, maar elders is er nog een lange weg te gaan.

Op de sociale media is de benoeming van Sahle-Work door de Ethiopiërs verwelkomd en velen noemen dit 'historisch'. Ze is beschreven als het eerste vrouwelijke staatshoofd van Ethiopië in het moderne tijdperk, en sommigen herinneren zich keizerin Zewditu die het land in het begin van de 20e eeuw bestuurde.

Sahle-Work werd gekozen na het onverwachte aftreden van haar voorganger, Mulatu Teshome. De stafchef van de premier, Fitsum Arega, tweette dat "in een patriarchale samenleving als de onze, de benoeming van een vrouwelijke staatshoofd niet alleen de norm is voor de toekomst, maar vrouwen ook reguleert als besluitvormers in het openbare leven".

President Sahle-Work heeft als ambassadeur gediend voor Ethiopië in Senegal en Djibouti. Ze bekleedde ook een aantal VN-functies, waaronder hoofd vredesopbouw in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Sahle-Work was de vertegenwoordiger van de VN in de Afrikaanse Unie voordat ze president werd. In de Ethiopische grondwet is de functie van president ceremonieel, waarbij de premier de politieke macht bekleedt.

Het laatste Afrikaanse vrouwelijke staatshoofd was de Mauritaanse president Ameenah Gurib-Fakim, die in maart ontslag nam wegens een uitgavenschandaal. Ze ontkende dat er iets mis was.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April