Top modeontwerpers vol lof over Surinaamse modellen
25 Oct 2018, 00:01
foto
De Chinese mode-ontwerpers Ho Kin Wah en Tiffany Pattinson in gesprek. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Als het van de internationale top mode-ontwerper Ho Kin Wah afhangt, kunnen de Surinaamse modellen zich gereed maken voor de internationale catwalk. Hij is erg onder de indruk van hun attitude. “Ik zie het in hun ogen en hun actie, ze zijn altijd gereed om te starten, maar ik zie het vooral in hun passie voor het vak”, zegt hij in gesprek met Starnieuws.

Ho, is samen met collega Tiffany Pattinson gehaald door de Chinese ambassade om te participeren aan de zesde editie van de Suriname Fashion Week (SFW). Beide modeontwerpers deden vorig jaar al mee en zijn vol lof over de organisatie, modellen, ontwerpers en Suriname. “Chinese modellen kunnen leren van de Surinaamse”, zegt Ho, “vooral de mate van professionalisme en hun gepassioneerdheid.”

Pattinson zit aan bij het vraaggesprek, knikt instemmend met het hoofd en zegt: “je krijgt soms rillingen over het lichaam als je het vurige in de Surinaamse modellen ziet”. Zij weet dat de meeste van hen studeren of werken en hiernaast model zijn. De omstandigheden verschillen en niet iedereen kan naar het buitenland voor een professionele carrière. “Ik hoop dat ze nooit het enthousiasme verliezen om te blijven proberen, want zij hebben talent. Dit inspireert mij om harder te werken.”

Zesde Suriname Fashion Week
Donderdag start de 6e SFW met een openingsshow in Marriott. Naast de Chinese ontwerpers, tonen ook die uit Suriname, Guyana, Trinidad en Nederland hun collecties op verschillende avonden. Dinsdag kreeg een selecte groep een voorproefje tijdens een modeshow op de Chinese ambassade.
Ho, geboren in Shanghai (China) zit al langer dan 40 jaren in de mode industrie en heeft als doel om de wereld kennis te laten maken met de zeer gevarieerde Chinese fashion. Als een invloedrijke top mode-ontwerper en zakenman met als basis Hong Kong, heeft hij zitting in tal van Chinese en internationale fashion organisaties en is gastdocent op verschillende universiteiten. Zijn ontwerpen beginnen bij een prijs van € 10.000.

Surinaamse modellen hebben hun eigen lichaams- en bodytype (meer rondingen), zegt Ho en zij verschillen hiermee van de Aziatische modellen. “Maar met de juiste begeleiding en training, kan dit een pluspunt, nieuw perspectief zijn dat de Surinaamse modellen kunnen inbrengen op de internationale markt.” Zijn advies is dan ook om trots te zijn om de lichaamsbouw, in plaats van wensen om “skinny and flat” te zijn. Dit geldt niet alleen voor modellen, voegt Pattinson eraan toe, “niemand moet zich laten beïnvloeden door magazines. Iedereen is uniek en moet zich comfortabel voelen.”

Vurige ontwerpen
Ho complimenteert ook de SFW-haarstylisten en het make-up team. “Ze doen het zeer professioneel en hebben al een internationaal niveau bereikt.” Beide Chinese ontwerpers trekken hun waardering door naar de Surinaamse ontwerpers. “Het vurige in hun ontwerpen verrast mij steeds”, zegt Ho. “Ik geloof dat enkele ontwerpers al een internationaal niveau hebben.” Hoewel SFW participeert in fashion shows in enkele Caribische landen, hoopt hij dat de organisatie “meer van zich laat zien in de wereld. Het is bijna een schande, als het talent hier blijft en niet globaal gaat.” Hij raadt meer uitwisselingsprojecten aan met wereldwijde ontwerpers, zodat de lokale ontwerpers groeien in hun vak.

“Fashion is een business”, zegt Warda Marica, fashion director van Suriname ‘N Style, samen met Helio Phoeli de motor achter de SFW. Zij pleit voor meer support van alle kanten voor deze creatieve industrie. Pattinson is het eens dat er in deze industrie geld is te verdienen, maar er kleven ook negatieve kanten aan, zoals milieuvervuiling. Van materiaal vervaardigen, deze inkleuren tot aan de mate van hoe mensen dit consumeren, legt zij uit. “Maar je kunt de industrie niet stoppen, anders stop je innovatie en hebben ontwerpers geen werk.”

Ontwerpen met een boodschap
De jonge ontwerper uit Hong Kong is een ‘sustainable fashion designer’, gericht op cultuur en natuur, toont in haar collectie ontwerpen die bestaan uit 25 tot 35% gerecycled plastiek. “Ik wil de boodschap van duurzaamheid met andere ontwerpers delen en hen kennis laten maken met mijn materiaal.” Ze werkt met stoffen die handgemaakt zijn door een Chinese tribale stam en koopt restmaterialen op en verwerkt die in haar collectie. “Achter elk ontwerp zit een boodschap van verantwoordelijk omgaan met het milieu.”

Ho toont dit keer een fusion van Westerse en Chinese ontwerpen. Hij gebruikte pastel, fleurige kleuren en veel wolken - symbool voor geluk in het Chinees. De topontwerper liet zich ook inspireren door de Surinaamse culturen. Hij bezocht enkele dorpen vorig jaar, “veel tribale volken hebben dezelfde symbolen en patronen, zoals de wolken.” Het viel hem op dat het Boeddhisme in Suriname groeiende is. Dit alles verwerkte hij in zijn collectie met enkele hoofddeksels.
Hij vindt het een hele eer om zijn collectie weer in Suriname te tonen en “de oude generatie modeontwerpers te vertegenwoordigen”. Na Suriname brengt Ho zijn collectie naar andere landen en zal daar de foto’s tonen van de Surinaamse modellen “met hun vibe en spirit” in zijn kleding.

Chinese cultuur opgegaan in Surinaamse
Sun Xia, echtgenote van de Chinese ambassadeur zegt dat in de afgelopen 165 jaar de Chinese cultuur is opgegaan in het culturele mozaïek van de Surinaamse samenleving. Door een Chinees mode tintje toe te voegen aan de SFW, hoopt de ambassade “het idee te omarmen dat culturen kunnen gedijen en bloeien door uitwisselingen en wederzijds leren”.

De samenwerking tussen de ambassade en SWF kwam in 2016 opgang, toen enkele Surinaamse modellen liepen in de jurken van modeontwerpster Gong Hangyu. Dit jaar kreeg de SFW vier mode-opleidingen op een Chinese universiteit. Momenteel volgen Tifen Akobe en Akasha Knott hun opleiding. Abraham Lienga en Meredith Joeroeja waren hun voor en tonen tijdens deze SFW hun opgedane kennis. “Het is belangrijk dat je een opleiding volgt in wat je doet”, zegt Marica en bedankt de ambassade voor de samenwerking en opleidingsmogelijkheid.

Vrijdag houdt de SFW een netwerkevent tijdens de United Caribbean Business Beurs in KKF en zaterdag is de hoofdshow in het Live Entertainment Center. De activiteiten worden afgesloten met een ‘meet & greet’ event op zondag in het Jacana Amazon Welness Ressort.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April