Saudische kroonprins verbreekt stilte in kwestie Khashoggi
24 Oct 2018, 16:11
foto
De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman woont de investeringsconferentie in Riyadh, Saudi-Arabië bij. (Foto's: Reuters)


De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft vandaag beloofd dat de moordenaars van Jamal Khashoggi voor het gerecht zullen worden gebracht. Het is de eerste keer sinds de moord op de journalist dat hij daar in het openbaar opmerkingen over maakt. De moord op Khashoggi heeft geleid tot internationale veroordeling.

Prins Mohammed vertelde een grote investeringsconferentie in Riyadh dat Saudi-Arabië en Turkije samen zouden werken "om resultaten te bereiken" in een gezamenlijk onderzoek naar de moord. "Het incident dat plaatsvond is erg pijnlijk, voor alle Saudi's ... Het incident is niet te rechtvaardigen," zei de kroonprins in een discussiepanel. "Uiteindelijk zal er rechtvaardigheid zijn." Hij beschreef de samenwerking tussen Riyad en Ankara als "speciaal" ondanks felle kritiek van de Turkse president Tayyip Erdogan en zijn assistenten.

Uren geleden zei de Amerikaanse president Donald Trump in zijn scherpste opmerkingen tot nu toe aan de Wall Street Journal dat de kroonprins de uiteindelijke verantwoordelijkheid draagt voor de operatie die heeft geleid tot de moord op de Saudische journalist. Trump zei dat hij prins Mohammed wilde geloven toen hij zei dat ambtenaren in lagere rangen verantwoordelijk waren voor de moord op 2 oktober tijdens de Saudische missie.

Maar hij suggereerde dat de verantwoordelijkheid hogerop lag: "Welnu, de prins bestuurt daar in dit stadium meer. Hij bestuurt dingen en dus als er iemand zou zijn, zou hij het zijn.” Zijn opmerkingen verhoogden de druk op zijn naaste bondgenoot te midden van een wereldwijde veroordeling over de dood van de journalist. De opmerkingen van Trump werden uren voor de komst van prins Mohammed op de Saudische investeringsconferentie gedaan.

Een aantal hoge zakelijke en politieke figuren hebben zich teruggetrokken uit de conferentie door de dood van de journalist. Khashoggi was een prominente criticus van de de facto heerser van Saudi-Arabië.

Erdogan sprak vandaag met prins Mohammed en de twee bespraken de stappen die nodig waren om alle aspecten van de moord op Khashoggi aan het licht te brengen, zei een presidentiële bron. Een adviseur van de Turkse president zei dat prins Mohammed 'bloed aan zijn handen' had van Khashoggi, de botste opmerking ooit van iemand die aan Erdogan verbonden was.

Saudische autoriteiten reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar op de opmerkingen van Trump en de adviseur van Erdogan, maar prins Mohammed schetste een ander beeld van de betrekkingen met Turkije. "Er zijn nu mensen die proberen te profiteren van de pijnlijke situatie om verdeeldheid tussen het koninkrijk en Turkije te creëren," zei hij. "Ik wil hen een bericht sturen dat ze dit niet kunnen doen zolang koning Salman er is, en de kroonprins Mohammed bin Salman in Saudi-Arabië is en het hoofd van Turkije, wiens naam Erdogan is ... deze splitsing zal niet plaatsvinden."

Riyad heeft gezegd dat de prominente Saudische journalist per ongeluk is gedood en dat de kroonprins geen kennis had van de moord. De dood van Khashoggi, een Amerikaanse ingezetene en columnist van de Washington Post, heeft tot wereldwijde verontwaardiging geleid en de betrekkingen tussen Riyadh en Washington evenals andere westerse landen bedreigd.

Voor de bondgenoten van Saudi-Arabië was de brandende vraag of zij geloven dat prins Mohammed, die zichzelf als hervormer heeft afgeschilderd, enige betrokkenheid heeft in de moord, een mogelijkheid die door verschillende Amerikaanse wetgevers naar voren is gebracht.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April