Orkaan Willa ramt Pacifische kust van Mexico
24 Oct 2018, 10:28
foto
Zwiepende palmbomen in Mazatlan bij de nadering van orkaan Willa aan het Mexicaanse Pacifische strandresort. (Foto: Reuters)


Met krachtige winden van 195 km per uur heeft orkaan Willa ingebeukt op de noordwestelijke kustlijn van Mexico. Het oog van de categorie 3-storm heeft de kust dinsdagavond getroffen en passeerde met een snelheid van 17 km per uur de stad Escuinapa in de deelstaat Sinaloa. Willa trekt nu verzwakt als een tropische storm naar het westen van Mexico.

De lokale meteorologische dienst verwacht dat de storm 15 tot 30 centimeter regen dumpt in delen van Sinaloa, Nayarit en Jalisco, waarbij de hoeveelheid regen in sommige gebieden kan oplopen tot 45 centimeter. De drie deelstaten hadden eerder al een waarschuwing afgegeven en waren de scholen gesloten.

In de badplaats Puerto Vallarta gaf de gouverneur van de deelstaat Jalisco, Aristoteles Sandoval, maandag de opdracht om hotels en kustgebieden te evacueren en te waarschuwen dat de storm "zeer destructieve gevolgen" zou kunnen hebben. "We hebben tot nu toe geen meldingen van schade," vertelde het hoofd van de Mexicaanse hulpdiensten, Luis Felipe Puente, op een persconferentie. Meer dan 4.000 mensen werden geëvacueerd uit gebieden met een hoog risico, waaronder toeristen, zei hij. Ze zijn ondergebracht in 58 tijdelijke onderkomens, aldus persbureau AFP.

In een opvangcentrum in Escuinapa, een stad van 30.000 mensen die midden op het waarschijnlijke pad van de storm zit, maakten bewoners zich zorgen over hun huizen terwijl ze wachtten op de storm. "Laten we hopen dat dit snel voorbij is, zodat we naar huis kunnen gaan," zei Epigmenio Cardenas (44), een boer onder de 2.500 mensen was die daar ineengedoken waren. Het Mexicaanse leger heeft troepen ingezet om een noodhulpprogramma in het gebied uit te voeren.

Willa kwam ongeveer 80 km ten zuiden van Mazatlan, een grote stad en toeristische resort in Sinaloa aan. In Mazatlan, een rustige badplaats met turquoise wateren, waren de hotels aan de kust grotendeels leeg, omdat arbeiders multiplex over de ramen spijkerden en zandzakbarrières bouwden om de overstromingswateren eerder op de dag buiten te houden. Terwijl de storm over de stad bewoog en hem doordrenkte in een lichte maar gestage regen, gingen sommige geharde bewoners zelfs wandelen of fietsen op de kustweg, de Malecon.

Willa bevond zich vanochtend vroeg ten oost-noordoosten van Durango met maximaal aanhoudende winden van 35 km per uur, meldt het National Hurricane Center. Willa had maandag een zeldzame categorie 5 status bereikt met winden van bijna 260 km per uur, voordat het aan kracht verloor. De storm is een van de krachtigste orkanen die Mexico in jaren vanuit de Pacifische kust heeft geraakt.

Naast de weerchaos, bewogen de overblijfselen van tropische storm Vicente zich dinsdag over Michoacan waardoor er meer regen viel. De Pacifische kust van Mexico is dit orkaanseizoen al getroffen door dodelijke stormen en regen.

In september werden minstens 15 mensen gedood toen plotselinge overstromingen de deelstaten Sinaloa en Michoacan troffen. Vorige week stierven er nog eens elf mensen in Oaxaca, onder wie zeven kinderen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April