Aandacht nodig voor positie LGBT-medewerkers
23 Oct, 08:18
foto
(Beeld: pareasuriname.com)


Parea, de organisatie van gay professionals in Suriname en de Vakcentrale C-47, organiseren vandaag een conferentie voor vertegenwoordigers van vakcentrales. Het is de bedoeling om de vakbeweging bewuster te maken van de achterstand die LGBT-medewerkers hebben op de werkvloer. Tijdens de bijeenkomst krijgen de deelnemers ook tools aangereikt om concreet te werken aan verbetering van de positie van deze groep.

De meeste vakbonden in Suriname erkennen de LGBT-gemeenschap nog niet en houden tijdens cao-onderhandelingen geen rekening met transgenders en personen die geen hetero zijn. Hierdoor worden sommige werknemersrechten niet erkend. Ook zijn cao-regelingen doorgaans niet van toepassing op partners. Verder raken deze collega’s geconfronteerd met een taboe op de werkvloer, uitsluiting en soms zelfs ontslag, zegt Parea in een persbericht.

De vakcentrale C-47 is volgens Parea de enige vakcentrale in Suriname die zich openlijk uitspreekt voor inclusiviteit op de werkvloer. Claudette Etnel en Patrick Esajas, bestuurders van C-47, Donovan Grep van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) en Juan Pigot, voorzitter van Parea, zullen sprekers zijn op de bijeenkomst.

Netwerk Roze van de Nederlandse vakcentrale FNV werkt mee aan de conferentie. Dit netwerk zet zich in voor een veilig en prettig werkklimaat voor LGBT-collega’s en werkt in Nederland aan voorkoming en bestrijding van discriminatie en aan bevordering van emancipatie van de doelgroep. Tijdens de conferentie zullen deze FNV-vertegenwoordigers hun ervaringen en strategieën delen met hun Surinaamse collega’s.

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April