Mexico zet zich schrap voor monsterorkaan Willa
22 Oct, 16:37
foto
Het vermoedelijk pad van orkaan Willa. (Beeld: NHC)


Mexico heeft een waarschuwing afgegeven voor delen van de Pacifische kustwateren die zich voorbereiden op de "levensbedreigende" categorie vijf storm Willa. De verwachting is dat Willa morgen aan de zuidwestkust van Mexico aan land komt. “Het is potentieel catastrofaal,” waarschuwt het National Hurricane Center (NHC).

Het dreigt stortregens en grote overstromingen te veroorzaken, voegde het NHC eraan toe. Eerder deze maand werden delen van de Verenigde Staten (VS) verwoest door orkaan Michael, die minstens 27 mensen heeft gedood.

Willa zal naar verwachting tot 46 cm regen in delen van zuidwest-Mexico brengen, zei het NHC maandag, toen werd gemeld dat de storm winden van 256 km per uur had. "Deze regenval zal levensbedreigende flitsoverstromingen en aardverschuivingen veroorzaken", voegde het NHC.

Het orkaancentrum meldt dat "een gevaarlijke stormvloedkering" waarschijnlijk ook kustgebieden tegen dinsdagavond zou treffen, eraan toevoegend dat regen en sterke winden gepaard zouden gaan met "grote destructieve golven". Er is een orkaanwaarschuwing van kracht voor gebieden zoals San Blas, aan de Pacifische kust en de badplaats Mazatlan. De waarschuwing betekent dat orkaanomstandigheden binnen de komenden 36 uur worden verwacht.

Orkaan Michael, die op 10 oktober aan land kwam, was de machtigste ooit in noordwest-Florida en bracht ook winden van 250 km per uur met zich mee. Inwoners van Mexico Beach, één van de zwaarst getroffen gebieden, beschreven de nasleep als een "oorlogsgebied".

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April