Saudi Arabië: Journalist Jamal Khashoggi is vermoord
22 Oct, 02:48
foto
Journalist Jamal Khashoggi was een criticus van de Saudische regering. (Foto: Reuters)


Saudi -Arabië zegt dat journalist Jamal Khashoggi is vermoord. Het beschuldigt malafide agenten van de moord op Khashoggi die heeft geleid tot internationaal protest.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, vertelde Fox News dat de handeling een 'enorme vergissing' was en ontkende dat de invloedrijke kroonprins de opdracht tot de operatie heeft gegeven. Saudi-Arabië stond onder druk om uit te leggen wat er met Khashoggi is gebeurd.

Hij is voor het laatst gezien bij het betreden van het Saudische consulaat in Istanbul eerder deze maand om zijn scheidingspapieren in orde te maken. Turkse functionarissen geloven dat hij is vermoord door een team van Saudische agenten in het gebouw.

Saudi-Arabië zei aanvankelijk dat hij het gebouw ongedeerd had verlaten, maar op vrijdag gaf het voor de eerste keer toe dat Khashoggi dood is en zei dat hij tijdens een gevecht was gedood. Die bewering is echter met wijdverspreide scepsis ontvangen.

In zijn opmerkingen beschreef Al-Jubeir het incident als moord. "We zijn vastbesloten om alle feiten te achterhalen. En we zijn vastbesloten om diegenen die verantwoordelijk zijn voor deze moord te straffen," zei hij. "De personen die dit deden, hebben dat buiten de reikwijdte van hun autoriteit gedaan," voegde hij eraan toe. "Er werd duidelijk een enorme fout gemaakt en wat de fout nog verergerde, was de poging om te proberen de zaak te verbergen."

De bewindsman zei ook dat ze niet wisten waar het lichaam was, en benadrukte dat de actie niet is uitgevoerd in opdracht van kroonprins Mohammed bin Salman, die wordt gezien als de invloedrijkste figuur van Saudi-Arabië.

Saudi-Arabië zegt dat het 18 mensen heeft gearresteerd, twee assistenten van Mohammed bin Salman heeft ontslagen en na het incident een instituut heeft opgericht om de inlichtingendienst te hervormen.

De Amerikaanse president, Donald Trump, zei zaterdag: "Ik ben niet tevreden, totdat we het antwoord hebben gevonden." Maar hij zei dat, hoewel sancties een mogelijkheid waren, het stopzetten van een wapendeal ons "meer pijn zou doen dan dat het hen zou schaden".

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland hebben een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin zij hun verbijstering over de dood van Khashoggi uiten. Ze eisen een volledige verklaring en zeggen: "Niets kan deze moord rechtvaardigen en we veroordelen het in de sterkst mogelijke bewoordingen."

De Washington Post, die artikelen van Khashoggi publiceerde, zei dat de Saudische regering "schandelijk en herhaaldelijk de ene leugen na de andere de wereld in heeft gestuurd".

Verschillende buurlanden en bondgenoten van Saudi-Arabië hebben hun steun betuigd. Kuweit prees koning Salman voor de wijze waarop hij de zaak heeft behandeld, terwijl Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten soortgelijke lof hebben uitgesproken.

De Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, zei zondag dat hij dinsdag een verklaring aflegt in het parlement. "We zijn op zoek naar gerechtigheid hier en de naakte waarheid zal worden onthuld," vertelde hij op een bijeenkomst in Istanbul. Hoewel Turkije er tot dusverre niet in geslaagd is om Saudi-Arabië officieel te beschuldigen voor de moord, hebben onderzoekers gezegd dat ze audio- en videobewijs hebben waaruit blijkt dat Khashoggi is vermoord door een team van Saudische agenten binnen het consulaat.

De politie heeft het nabijgelegen bos van Belgrado in Istanbul doorzocht, waar zij geloven dat het lichaam van Khashoggi misschien is weggemaakt. Eén functionaris hoopte dat zijn lot "snel zou worden bekend". Zowel het consulaat als de residentie van de Saudische consul zijn doorzocht.

Reuters meldde op zondag dat het had gesproken met een Saudische functionaris die zei dat Khashoggi was overleden in een wurggreep, nadat hij zich had verzet tegen pogingen om hem terug te brengen naar Saudi-Arabië. Zijn lichaam werd vervolgens in een kleed gerold en aan een plaatselijke "co-operator" gegeven om zich ervan te ontdoen. Een Saudische arbeider trok naar verluidt de kleren van Khashoggi aan en verliet het consulaat. De functionaris zei dat de verklaringen in Saudi-Arabië waren veranderd doordat "op dat moment intern onjuiste informatie was verschaft".

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April