Column: Politieke Borrelpraat #431
21 Oct, 22:01
foto
Het vuur van de vuilinisbelt te Ornamibo is intussen onder controle. Bijkans twee weken heeft het gekost om de branden te blussen. (Beeld: Leroy Troon)


“Jongens, hebben jullie die ecologische ramp vanuit de lucht kunnen aanschouwen?”
“Waar? Is Japan weer getroffen door een aardbeving of hittegolf?”
“Of je bedoelt zeker die overstromingen in Trinidad; tot op het dak moesten mensen hun heenkomen zoeken.”
“Nee mang, zoek het dichterbij huis: al twee weken braakt een smokende vuilnisbelt te Ornamibo giftige, kankerverwekkende rook boven een groot deel van het dichtstbevolkte deel van Suriname uit.”
“Kijk goed naar dat filmpje op Sterrennieuws, opgenomen vanuit waarschijnlijk een drone, kijk hoe groot die belt is, kijk hoe die rook zowat de hele horizon bestrijk en Kijk hoe hoog de zaak aan de randen is ten opzichte van de omringende grond.”
“Ai, ik zag die opname hoe daar aan de hoge randen rookt. Weet je dat het mij sterk deed denken aan de Niagaravallen, als je van boven kijkt hoe dat water vanuit beneden opstuift.”
“Ja, maar daar is het verstuivend schoon smeltwater, hier giftige rook.”
“Maar volgens die rampenbestrijdingsshoofdman zijn we al twee weken druk bezig maatregelen te treffen; we gaan buitenlandse expertise inroepen. Hiep, hiep hoera.”
“Gaan we blusvliegtuigen laten overkomen?”
“Maar mijn hemel, hebben we dan geen rampenbestrijdingsverstand hoe zo iets op de juiste wijze aan te pakken?”
“Onze grootste ramp is de knullige, amateuristische bestrijding van deze ramp.”
“Ooit gehoord van broei? Zie de hopen met rijstkaf achter de pelmolens. Denk je dat men die zelf in brand steekt? Zeker als het droog en heet is, begint het organisch materiaal van onder te broeien en als het van boven niet wordt afgedekt, zuigt hij zuurstof aan en begint hij te ontbranden.”
“Neks waar, het zijn die rapers hebben een fikkie gestookt om rubber van kabels te branden voor dat koper, en toen verspreidde het vuur zich.”
“Het is makkelijk uit onwetendheid een zwart schaap aan te wijzen. Vele rapers wonen op de belt, sommigen zelfs met partner. Daar is hun home, hun living, hun alles. En wie steekt er nou moedwillig zijn eigen home en living in brand? Denk toch na, man.”
“En de belt begon niet vanuit één plekje te branden, dat hadden de rapers zo geblust. De belt begon op verschillende plekken over een behoorlijke lengte tijdens die hete en droge dagen door broei te ontbranden.”
“Maar is het dan goed om zo een brand met water te blussen?”
“Dat is het stomste wat je kan doen! Het zijn chemische verbindingen, vooral plastics en rubber, die daar door het broeiend organisch materiaal tot ontbranding zijn gekomen.”
“Inderdaad in elk brandbestrijdingsboekje staat dat je zulke branden niet met water moet bestrijden, maar met schuim of bluspoeder. Je moet de zuurstoftoevoer stoppen, waardoor de brandhaarden smoren, stikken.”
“Beste Jules, wat zou jij dan in zo een geval doen? Want zo te zien ben jij ook een van de Suri’s die alles beter weet.”
“Ik zou de zaak met klinkzand smoren, zeker twee meter dik en dat zand natsproeien zodat het niet gaat stuiven en dan aandrukken met bulldozers waarmee je het zand verspreidt.”
“Maar ik zag wel bergen geel zand.”
“Kijk goed naar die opnames. In vergelijking met de omvang van de belt stellen die bergen zand nauwelijks wat voor. Die waren er meer om de routes op de belt de verstevigen en om het ambtelijk publiek, allen netjes met lapje voor de neus en mond, te accommoderen.”
“Maar die mensen uit de omgeving eisen terecht dat de belt gesloten moet worden, nu, nu, nu!!!”
“Nee, zegt de overheid, yu pot mi leki regering ini wan bigi probleem.”
“En wat is dat probleem?”
“Waar moeten we dan het afval van zowat 300.000 stadsbewoners dan kwijt? Er is geen geschikte locatie dicht bij de stad. Alles is door corrupte ambtenaren en politieke boys sinds de jaren negentig aan grondspeculanten uitgegeven. Nee hoor, de belt blijft voorlopig rustig daar, we strooien een laagje zand over die rommel…”
“Zand erover, zand erover, kameraden. Geen da-den maar wo-hoor-den, …”
“Nou, op een filmpje zag ik een groepje duidelijk verhitte bewoners met borden. Ze zijn die kankerrook duidelijk zat en eisen zeer terecht sluiting.”
“Ach, dat was maar een groepje lawaaimakers dat werd opgestookt door een bepaalde parlementariër, die volgens mij toentertijd ook aan de wieg heeft gestaan van de beslissing om de belt voorlopig daar te zetten.”
“Dat weet jij, maar ik niet. In ieder geval is er in die regeerperiode van tien jaar niets gedaan om een andere locatie in gebruik te nemen.”
“En daarna tot vandaag de dag ook niet. Dus: dit is een collectieve schuld.”
“Maar tenminste is hij daar als volksvertegenwoordiger geweest, terwijl zijn 50 andere collega’s in geen vuilnisvelden en wegen te bekennen waren. Ze dokten.”
“Ze zijn de dokkende doksen van de doksenpraatclub van Dokkum; ze praten doksentaal, vergaderen doksaal, integraal, fenomenaal,..”
“Ja, ja, is mooi zo, wat lollig.”
“Lollig of niet, waar was de club dokkers bij de heropening van Wageningen, nu met behulp van het particulier initiatief?”
“Doewai was er wel, met toestemming evenwel van Papa Law. Hij als Pee-Eller was wel een beetje overenthousiast daar op het paarse podium.”
“Maar Jim uit het Hok heeft zijn gal gespuugd over het feit dat weer een paarse topper zich verrijkt heeft.”
“Heeft hij toen als minister soms het volk zo verrijkt en niet ook een bepaald groepje?”
“Mi no sabi, maar dat gedoe daar met Wageningen kan toch niet! Wat is dat nou voor juridisch gedoe met een staatsbedrijf, een particulier bedrijf, een miljoenen lening op de grond, en weet ik veel. Gewoon pure bevoordeling en propaganda.”
“Jouw president wilde toentertijd koet-ke-koet niet hebben dat Wageningen in handen kwam van een ondernemer die het bedrijf met kapitaal en kennis zou managen. Het moest gaan naar de bewoners. De zaak ging toen helemaal failliet. En zie nu.”
“Dit is alleen maar een beetje werkgelegenheid voor die mensen daar.”
“Werkgelegenheid is de belangrijkste factor voor de mensen te Wageningen, beste zuiplap. Plus je vergeet de productie en verwerking van rijst te noemen. Natuurlijk wan tjoe-tja meki, maar dat bedrijf start tenminste weer op.”
“Wageningen was eens het grootste gemechaniseerde rijstbedrijf ter wereld. Kijk wat achtereenvolgende baas-in-eigen-huis-en-buikfiguren vanaf onze onafhankelijkheid ervan gemaakt hebben.”
“Klopt, en nu mijn Baas, mijn held van de revo, mijn volks….”
“Ja, ja, jouw basi gado, we weten het, maak je punt mang.”
“Jij bent een jaloerse zwartkijker, oké, nu mijn president laat zien hoe hij Wageningen weer helpt opstarten, nu kraaien mensen uit stinkende afgunst allerlei negatieve dingen uit over de radio.”
“O ja, Sjaak, en ook gefeliciteerd met de 165 jaar immigratie van je voorouders. Jullie hebben het echt gemaakt in dit land.”
“Dat komt omdat wij keihard werken, investeren in onze kinderen en onze tijd niet verdoen met maar klagen over dat koloniaal verleden en dat als excuus gebruiken voor ons onvermogen onszelf op te bouwen.”
“He, he, sang! Sjaak go wan stevig statement.”
“Maar hij heeft gelijk. Maar dat geldt ook voor andere groepen immigranten; de ene is 145 jaar hier, de andere 128 jaar en zie, ondanks ook dat harde koloniale regiem, zijn ze goed vooruit gekomen.”
“En anderen zijn er nog korter, vanaf de onafhankelijkheid en je hoort ze niet elk jaar klagen over het verleden en de problemen en de crisis en dat de regering ze moet helpen in hun ontwikkeling en hen alles gratis moet geven en dat soort dingen.”
“Heren, heren, opgepast. Het gesprek gaat verkeerd met verwijten die neigen naar een bepaalde etnische kant, en dat keur ik als voorzitter van de zuiplappenclub af.”
“Sjorrie voorzitter, maar ik stelde dit omdat wij als ketting, als nationaal team even sterk zijn als de zwakste schakels in ons midden.”
“Daarom moeten de leiders van die zwakke schakels hun mensen leren en begeleiden om door keihard te werken en te studeren vooruit te komen en hun niet steeds met mooie woordjes en lekkernijtjes op onze kosten ter wille van stemmenwinst zoet te houden.”
“Als je dat uit dien hoofde hebt gesteld en niet als verwijt: dan ben ik het helemaal met je eens. Een rondje hiervoor. En Sjaak, jij sponsort ook, no plei sneesie dya.”
“Proost.”

Rappa

Friday 23 August
Thursday 22 August
Wednesday 21 August