Trinidad en Tobago lijdt onder zware overstromingen
21 Oct, 14:20
foto
Reddingsoperaties van gestrande inwoners in Trinidad en Tobago geschieden veelal met de boot. (Foto: Sunday Express/Curtis Chase)


Na drie dagen van zware regenval zijn de rivieren in Trinidad en Tobago buiten hun oevers getreden. Er zijn grote overstromingen in Centraal en Zuid-Trinidad. Tot woensdag wordt er nog veel neerslag voorspeld voor Trinidad en Tobago. Premier Keith Rowley heeft de overstromingen “een nationale ramp” genoemd. Caribbean Airlines heeft vluchten gecanceld naar het eiland door slecht zicht veroorzaakt door de regen en overstromingen rondom de Piarco International Airport.

Duizenden mensen zijn getroffen. Volgens de premier gaat het enorm veel kosten om verlichting te brengen in het leed van de getroffen inwoners. Hij heeft ook plunderingen tijdens de overstromingen veroordeeld. “Dit is een nationale ramp,” zei hij. “De overstroming is vrij wijdverspreid en vrij ernstig. Het gaat veel geld kosten om verlichting te brengen voor mensen die zijn getroffen. Niettegenstaande de tekorten die we ondervinden, zullen we de middelen moeten vinden om te helpen.”

De situatie is zeer slecht in het St. Helena/Kelly-gebied, omdat de gemeenschappen daar nog steeds te maken hebben met hoge waterniveaus. De wegen in het gebied zijn onbegaanbaar voor het verkeer. De kustwacht gebruikt bij de reddingsoperaties boten om gestrande personen te bereiken. Ook het Sangre Grande gebied heeft het zwaar te verduren.

De hele nacht waren zowel ouderen als jonge kinderen gedwongen om een veilig heenkomen te zoeken op hun daken. Tot gisteravond waren reddingspogingen gaande in Greenville, La Horquetta, waar een hele gemeenschap werd bedreigd. Verschillende delen van het land zijn volledig onbegaanbaar, waaronder Caroni, St. Helena, Kelly Villange en Las Lomas.

Sommige oevers van rivieren, waaronder Parlatuvier, vertonen afkalvingen. Langs de North Side Road tot Bloody Bay zijn ook verschillende landverschuivingen te zien. Personen zijn geadviseerd weg te blijven van de wegen langs de noordkust en de Windward Road. Er zijn ook wegen geblokkeerd door omgevallen bomen en stroompalen.


Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April