Wervelende show op Onafhankelijkheidsplein
21 Oct, 04:41
foto
Op het Onafhankelijkheidsplein is zaterdagavond een wervelende show gehouden. Dit om 165 jaar Chinese vestiging in Suriname te vieren. (Foto's: René Gompers)


De band tussen China en Suriname is sterk en wordt alleen maar steviger. Dit hebben verschillende sprekers benadrukt bij de grootse viering van 165 jaar Chinese vestiging in Suriname. De samenleving is getrakteerd op een kleurrijke, multiculturele show zaterdagavond op het Onafhankelijkheidsplein. Vanaf midden oktober zijn er activiteiten gehouden om het lustrum te vieren.

Li Xue Xiong, voorzitter van de Suriname Chinese United Associationn (SCUA) en vicepresident Ashwin Adhin, die namens de regering de felicitaties heeft overgebracht, halen aan dat de Chinees helemaal geïntegreerd is in de samenleving. “Omu Snesi, is daadwerkelijk de oom van alle Surinamers,” merkt Adhin op. “Vandaag de dag zien we de nazaten terug in alle geledingen van de samenleving en in alle sectoren zoals de handel, mijnbouw, gezondheidszorg.”

Ambassadeur Liu Quan merkt op dat de relatie met Suriname de laatste jaren meer diepgang heeft gekregen. Daar zijn de bezoeken van hoge gasten uit de Chinese regering de laatste tijden een getuigenis van, geeft hij aan. Suriname is ook het eerste land in Zuid-Amerika dat het Chinees nieuwjaar als een vrije dag erkend heeft. De relatie met dit land zal alleen maar steviger worden deelt hij mee.

Op het feest is er een aantal donaties gedaan door de Chinese gemeenschap aan instellingen. Kinderhuis Tamara, Huize Albertine, het Fatima Oord, Huize Campagne, stichting Betheljada zijn elk met een enveloppe bedacht. Henk Herrenberg, voorzitter van de nationale jubileumcommissie, heeft namens het fonds van de First Lady de donatie in ontvangst genomen.

SCUA-voorzitter Li Xue Xiong geeft aan dat de Chinese gemeenschap zal blijven bijdragen aan de ontwikkeling en opbouw van het land. Adhin deelt mee dat de roep van de Chinese gemeenschap voor aandacht van “bepaalde uitdagingen” de regering niet is ontgaan. “We hebben alle actoren betrokken om deze zorg definitief weg te nemen,” geeft hij aan. Adhin benadrukt dat de regering van Suriname zich heeft gecommitteerd om de 'bijzondere band' met Volksrepubliek China in stand te houden en te verstevigen.

René Gompers

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April