Eric Refos: 'Roy zijn opgewektheid zal mij bijblijven'
20 Oct 2018, 11:56
foto
Roy Mac Donald is vrijdag overleden. Hij is 71 jaar geworden. (Foto: FB)


De muziekwereld rouwt om het heengaan van Roy Mac Donald. De veelzijdige Mac Donald heeft vrijdag de strijd tegen kanker verloren. “Ik vind het echt verschrikkelijk. Het is echt een klap voor mij,” reageert componist Eric Refos, desgevraagd tegenover Starnieuws. Hij heeft evenals Roy Mac Donald succesvol meegedaan aan de componistenwedstrijd Suripop.

Refos heeft Mac Donald ook mogen ervaren als leerkracht. Zij hebben samengewerkt aan verschillende muziekprojecten. “We hadden een leuke band. Zijn respect voor mensen en zijn opgewektheid zullen mij altijd bijblijven.”

Zanger Powl Ameerali is ook verrast het droevig bericht. “Hij was heel creatief en productief in de muziekscene. Dit is echt geen goed nieuws”, zegt Ameerali, die in 1984 het lied ‘Mek wi dansi’ van Mac Donald heeft gepresenteerd tijdens Suripop. “Hij was echt een heel prettig mens, ook als leerkracht heeft hij muzikaal bijgedragen aan de bonte avonden door daarvoor liedjes te schrijven”.

Ook zangeres Dominique Ravenberg is even stil wanneer haar om een reactie wordt gevraagd op het verscheiden van Mac Donald. “Ik wist dat dit zou gebeuren, maar niet dat het zo snel zou gaan. Hij en zijn vrouw Karin hebben mij altijd ondersteund in mijn zangcarrière door opbouwend kritiek te leveren, met technische begeleiding en natuurlijk door mij te empoweren.” Ravenberg zou samen met Mac Donald werken aan zijn volgend muziekproject dat nu niet meer doorgaat. “Hij had nog heel wat liederen die gezongen moeten worden”.

Roy Mac Donald (71) won het Suripop IV festival in 1986 met het lied P'kin Fowru , dat is gezongen door Helianthe Redan. Hij heeft gewerkt aan verschillende muziekprojecten waaronder het Srio Kinderkoor waarvoor hij Surinaamse kinderliedjes heeft geschreven. Mac Donald laat een vrouw en twee kinderen achter.


Yvanka Ozir-Awailame


Advertenties