Saudi-Arabië bekent dood journalist Khashoggi
20 Oct 2018, 11:22
foto
Saudi-Arabië heeft na twee weken toegegeven dat de journalist Jamal Khashoggi is gedood. (Foto's: Reuters)


Turkije heeft gezworen alle details over de moord op journalist Jamal Khashoggi bekend te maken, nadat Saudi-Arabië na twee weken voor het eerst heeft toegegeven dat hij is gedood in het consulaat in Istanboel. "Turkije zal nooit een doofpot toestaan", zei een woordvoerder van de regeringspartij.

Saudi-Arabië heeft vrijdag bekendgemaakt dat Khashoggi, een prominente Saudische criticus, was gestorven in een "vuistgevecht" in het Saudische consulaat in Istanboel.
Turkse functionarissen zeiden eerder dat hij opzettelijk was vermoord in het consulaat en zijn lichaam in stukken had gehakt. Eerder deze week vertelden niet-benoemde Turkse functionarissen aan de media dat ze audio- en visueel bewijs hadden om dit te bewijzen.

Het Saudische koninkrijk staat onder zware druk om de verdwijning van Khashoggi uit te leggen nadat hij op 2 oktober het consulaat in Istanboel binnenging om papierwerk te regelen voor zijn aanstaande huwelijk. Tot vrijdag had Riyadh ontkend iets te weten over zijn verblijfplaats en bleef volhouden dat Khashoggi het gebouw had verlaten.
Turkse politie en officieren van justitie hebben deze week het consulaat en de woning van de consul doorzocht op bewijzen van wat zich heeft voorgedaan. Gisteren, vrijdag, hebben ze hun zoektocht uitgebreid naar een nabijgelegen bos, waar niet-benoemde functionarissen geloven dat zijn lichaam mogelijk is weggemaakt.

Versie Saudi-Arabië
Het koninkrijk zegt dat er een ruzie uitbrak tussen Khashoggi - die in ongenade was gevallen bij de Saudische regering- en mensen die hem ontmoetten in het consulaat. Het ‘gevecht’ eindigde met zijn dood. Riyadh verklaart verder dat er een aantal onderzoeken lopen, waarbij tot nog toe 18 Saudische staatsburgers zijn gearresteerd.
Ambtenaren die anoniem spraken met persbureau Reuters en de New York Times zeggen dat de Saoedi’s niet weten waar het lichaam is weggemaakt nadat het was overhandigd aan een 'plaatselijke medewerker' om zich ervan te ontdoen. Naast de arrestaties zijn twee hoge ambtenaren ontslagen over de affaire - plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst Ahmad al-Assiri en Saud al-Qahtani, senior assistent van kroonprins Mohammed Bin Salman.

De Saudische autoriteiten moeten nog bewijzen dat ze deze versie van gebeurtenissen ondersteunen. Waarnemers vragen zich af of de westerse bondgenoten van Saudi-Arabië hun verslag van een 'mislukte uitlevering' overtuigend zullen vinden - en of het hen zal overhalen geen zware actie tegen hen te ondernemen.
De Amerikaanse president Donald Trump zei dat wat er was gebeurd "onaanvaardbaar" was, maar dat de arrestaties een belangrijke "eerste stap" waren. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het zijn volgende stappen overweegt na het horen van het rapport.

Turkije
"Turkije zal onthullen wat er is gebeurd," zei Omer Celik van de regerende AKP-partij in Turkije, aldus het persbureau Anadolu. "Niemand hoeft er ooit aan te twijfelen. We beschuldigen niemand van te voren, maar we accepteren niets dat wordt verdoezeld." In het openbaar heeft Turkije tot dusverre nagelaten om Saudi-Arabië de schuld te geven voor de moord.

Turkse onderzoekers zeggen echter dat ze audio- en videobewijs hebben waaruit blijkt dat Khashoggi is gedood door een team van Saudische agenten binnen het consulaat, waarna hij uiteen is gereten. Berichten in de Turkse media deze week gaven gruwelijke details over wat zijn laatste minuten zouden zijn.

Turkse media zeiden eerder deze week dat ze een team van 15 leden hadden geïdentificeerd van vermoedelijke Saudische agenten die op de dag van de verdwijning Istanboel waren binnengekomen en na een poosje weer hadden verlaten.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak vrijdagavond met de Saudische koning Salman en de twee spraken af om aan het onderzoek mee te werken.

Ondertussen is Australië het laatste land om aan te kondigen dat het zich terugtrekt uit een investeringstop in Saudi-Arabië later deze maand. De terugtrekking van Australië is deel van een groeiende boycot van onder andere de Amerikaanse, Britse, Nederlandse en Franse ministers van Financiën over de moord op Khashoggi. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft opgeroepen tot een "grondig onderzoek" om ervoor te zorgen dat "alle relevante feiten zo snel mogelijk duidelijk worden".

De verloofde van Khashoggi, Hatice Cengiz, plaatste in een tweet vraagtekens bij wat er met zijn lichaam was gebeurd.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April