Veel werk verzet op vuilnisbelt; nog steeds brandhaarden
20 Oct, 00:49
foto
Vrijdagnamiddag, na de heftige regenbui, is er nog steeds vuur en rook op vuilnisbelt Ornamibo. De brand is intussen in een groot gebied geblust. (Beeld: Leroy Troon)


Bliksem, donder, zware regen, zonlicht dan weer motregen. Het maakt niet uit hoe nat de vuilnisbelt is, een vuurtje steekt de kop weer op. Een graafmachine baant vrijdagnamiddag een weg naar de vuurhaard gevolgd door brandweerlui met waterkanonnen. Het vuur wordt gedoofd. Er stijgt nog meer dikke rook op. De waterige zon gaat onder, er wordt doorgewerkt. Dinsdag heeft de regering aangegeven dat uiterlijk zaterdag de situatie op de vuilnisbelt van Ornamibo, genormaliseerd zou zijn. De brandweer doet er alles aan om dat waar te maken.

Al ruim twee weken worden er bluswerkzaamheden op de vuilstortplaats uitgevoerd. Zware machines, hun operators en brandweerlui brengen er hele dagen door. Tot ver buiten de directe omgeving is er last ondervonden van de dikke rook en de stank. Kinderen en volwassenen zijn ziek geworden, enkele scholen hebben de deuren moeten sluiten. Buurtbewoners hebben weer eens geprotesteerd. Zij ondervinden al 20 jaar last. Zij willen dat de vuilstortplaats gesloten wordt. Vicepresident Ashwin Adhin heeft uitgelegd dat er van sluiting of verhuizing voorlopig geen sprake is. Er komen wel ordening en maatregelen om brand te voorkomen. De vuilnisbelt heeft vaker in brand gestaan.

Jerry Slijngard, coördinator van NCCR, en districtscommissaris van Wanica Zuidoost, Audrey Hankers, hebben zich weer eens gevoegd bij brandweercommandant Radjen Jakhari, vrijdag. Er wordt gesproken over de stand van zaken. Er moet nog met veel rekening gehouden worden, geeft Jakhari aan. Feit is dat het vuur onder controle is. De regen heeft helpen blussen. Er is zodanig werk verzet dat de regen zaken niet erger heeft kunnen maken. “Rookloos gaat het nu niet zijn,” merkt Slijngard op. “Het is wel aanzienlijk minder dan de eerste dagen,” zegt hij.

Er zal rapport worden uitgebracht aan de vicepresident. Dan volgt een officiële statement van de regering. Op de persconferentie dinsdag is meegedeeld dat er SRD 500.000 beschikbaar is gesteld voor de operatie. Het kan tot een miljoen opgetrokken worden, indien nodig. Er zijn ondertussen meer graafmachines en materieel ingezet. Per helikopter is er over het gebied gevlogen om onder andere de brandhaarden in kaart te brengen. Terwijl vrijdag de zon onderging, steeg er nog witte rook op en waren 'mannen en machines' nog druk bezig op de bergen afval tussen de rook, stoom en stank.

René Gompers

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April