Assembleelid Kalloe plaatst vraagtekens bij overname SML
19 Oct, 04:44
foto


Assembleelid Jitendra Kalloe (VHP) plaatst grote vraagtekens bij de wijze waarop bezittingen van staatsbedrijf Stichting Machinale Landbouw (SML) zijn overgenomen door Westland Sama Group. Er is volgens hem een zeer vreemde constructie toegepast door een particulier te laten investeren in een staatsonderneming. "Het is ook niet duidelijk of de ondernemer Johnny Mahespalsingh, president-commissaris van Westland Sama Group, de schulden van SML heeft overgenomen", stelt Kalloe tegenover Starnieuws.

Op 13 oktober 2017 is het terrein van het SML-complex, groot 15,3303 ha, onder C2605 waarop de droger, pellerij, opslag en andere objecten staan, door het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer overgedragen op naam van Westland Sama Group NV. Er is daarna een krediethypotheek gevestigd op dit perceelland op 6 september dit jaar van SRD 23 miljoen. In 2013 is er een taxatie opgemaakt van de objecten op het SML-complex ter waarde van bijkans US$ 7 miljoen.

Kalloe voert aan dat de regering nooit enige informatie heeft gegeven over:
1. Wat de schulden van het staatsbedrijf SML zijn geweest.
2. Hoeveel hectare grond aan SML toebehoort.
3. De status van de mini pellerij die is gekocht via SML te Industrie Park.
Er is nimmer een begroting gepresenteerd hoeveel de kosten zijn voor rehabilitatie SML.

Uit informatie van ingewijden kunnen volgens Kalloe de werkzaamheden die verricht zijn, niet meer dan SRD 4 miljoen gekost hebben. "Is er geen sprake van facilitering van corruptie als dan SRD 23 miljoen krediet hiervoor wordt genomen, dus 19 miljoen meer dan wat werkelijk is geïnvesteerd," vraagt de volksvertegenwoordiger zich af.

Bij het stellen van vragen in De Nationale Assemblee heeft de regering geen informatie willen verschaffen over Westland Sama Group. "Hoe kan een Staatsbedrijf uitgegeven worden aan Sama Group N.V? Loyalisten van de NDP en groot-financier van de partij krijgen een compleet rijstverwerkingsbedrijf van US$ 7 miljoen plus een krediet van SRD 23 miljoen," stelt Kalloe. Bovendien zit Mahespalsingh in de besturen van Adron en de mini pellerij die de Staat heeft gekocht te Industrie Park. Hij is ook president-commissaris van SML. Er is hier duidelijk sprake van conflict of interest. Deze kwestie zal in De Nationale Assemblee aan de orde worden gesteld, kondigt de politicus aan.

Friday 22 March
Thursday 21 March
Wednesday 20 March