Duizenden protesteren in Haïti, minstens één dode
18 Oct, 22:37
foto
Duizenden zijn de straten in Haïti opgegaan om te protesteren tegen een corruptieschandaal.(Foto's: Reuters)


Minstens één persoon is gedood toen duizenden demonstranten woensdag in Haïti de straat op gingen door een corruptieschandaal. En enkele demonstranten riepen daarbij op tot het aftreden van president Jovenel Moise. Tientallen demonstraten zijn gewond geraakt.

In een rapport beschuldigt de Senaat van Haïti voormalige overheidsfunctionarissen van verduistering, misbruik van autoriteit en valsheid in geschrifte met betrekking tot het olie-leningprogramma van het Venezolaanse PetroCaribe tijdens de regeerperioden 2008-16 van de voormalige presidenten René Preval en Michel Martelly.

Moise beloofde in een toespraak op woensdag ter gelegenheid van de dood in 1806 van de oprichter van Haïti, Jean-Jacques Dessalines, dat er een rechtszaak zou komen om de kwestie van ontbrekende PetroCaribe-fondsen tot de bodem te onderzoeken. "Zodra je overheidsgeld hebt gestolen, of je nu deel uitmaakt van de regering, van de oppositie of van de bevolking, zul je je moeten verantwoorden", merkte Moise op in de noordelijke stad Marchand Dessalines. Oppositieleiders hebben gezegd dat ze niet geloven dat een eerlijke rechtszaak mogelijk is terwijl Moise aan de macht blijft, vanwege zijn banden met Martelly.

Demonstranten hadden brandende barricades opgeworpen die gemaakt waren van banden en stapels afval, terwijl er schoten klonken in de hoofdstad, Port-au-Prince. De politie vuurde traangas af op sommige demonstranten en als reactie gooiden sommigen de traangasbommen terug. De oproerpolitie bewaakte verschillende bedrijven in het chique Petion-Ville gebied van de hoofdstad.

Een man werd gedood in het centrum van Port-au-Prince te midden van verschillende gewelddadige incidenten daar en in andere steden, aldus de politie. Er waren tientallen gewonden, onder wie 10 politieagenten. De politie heeft geen aanvullende informatie verstrekt over de omstandigheden van het overlijden van de man.

Onder de PetroCaribe-overeenkomst, gelanceerd in 2005, hebben ongeveer een dozijn Caribische landen, waaronder Haïti, olie afgenomen van Venezuela tegen een flexibele kredietregeling met lage rentetarieven.

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April