1 miljoen ounces goud geproduceerd in Merian
17 Oct, 23:01
foto
De Merian goudmijn in Oost-Suriname. De commerciële productie is twee jaar geleden begonnen. (Beeld: Newmont Suriname)


Na twee jaar van commerciële productie heeft Newmont Suriname een miljoen ounces goud in de Merian goudmijn in Oost-Suriname geproduceerd. "Deze spannende mijlpaal is bereikt dankzij het harde werk, de toewijding en de vaardigheden van onze medewerkers en zakelijke partners", zegt Albert Ramdin, Senior Director External Relations van Newmont in Suriname in een persbericht. "Onze partnerschappen met de overheid, Staatsolie en lokale Pamaka-gemeenschappen vormen de basis van het succes van de mijn en we kijken uit naar nog vele jaren van veilige, efficiënte en verantwoordelijke goudproductie in Suriname."

Merian heeft ongeveer 2.000 mensen in dienst. Er is een ontwikkelingskapitaal van US $ 525 miljoen geïnvesteerd door Newmont. Staatsolie bezit namens de regering van Suriname 25 procent van de operatie. Gebaseerd op huidige goudreserves, projecteert Newmont Suriname een mijnleven van ongeveer 15 jaar voor Merian. Het bedrijf voert ook exploratieactiviteiten uit in Sabajo en in Noord- en Zuid-Amazonia, waardoor de productie in Suriname verder zou kunnen worden verlengd en uitgebreid.

Het personeelsbestand van Newmont Suriname bestaat 95 procent uit Surinamers, van wie een vijfde afkomstig is van de Pamaka-gemeenschap. De Merian goudmijn ligt ongeveer 60 km ten zuiden van Moengo, overwegend in het Paramakaans gebied ongeveer 15 km ten westen van de Marowijne rivier. Het bedrijf zegt te blijven investeren in lokale economische en sociale ontwikkeling door infrastructuur, training en lokale inkoop van goederen en diensten. In augustus 2016 heeft Newmont de Pamaka Community Development Foundation (CDF) opgericht om ontwikkelingsprojecten in het Paramakaans gebied te implementeren. Ter ondersteuning van de Stichting draagt Newmont Suriname vrijwillig USD 1 per verkochte ounce goud bij.