Politie Brazilië wil president Temer laten aanklagen
17 Oct 2018, 14:42
foto
De veelgeplaagde president Michel Temer zit weer in een lastig parket. (Filefoto: Reuters)


De Braziliaanse federale politie heeft het Hooggerechtshof gevraagd om president Michel Temer in staat van beschuldiging te stellen en zijn bezittingen en die van zijn naaste medewerkers in beslag te nemen wegens vermeende corruptie. De federale politie heeft dinsdag het kantoor van de procureur-generaal gevraagd om Temer en 10 anderen, inclusief zijn dochter, te belasten met corruptie, witwassen van geld en afpersing.

De politie heeft meer dan een jaar onderzocht of Temer - die sinds mei 2016 aan de macht is - steekpenningen heeft aangenomen om in mei 2017 een decreet uit te vaardigen voor bedrijven in de havensector. De openbare aanklager moet nu beslissen of hij een strafklacht tegen de president moet indienen, om verder onderzoek moet vragen of de zaak moet sluiten.

Aanklager Roberto Barroso van het Hooggerechtshof die toezicht houdt op de zaak, zei dinsdag dat hij zou afwachten op de bevindingen van het Braziliaanse openbaar ministerie alvorens te beslissen hoe het verder moet. Het Congres moet echter volgens de Grondwet groen licht geven alvorens het Hooggerechtshof de president aan een onderzoek kan onderwerpen en eventueel kan vervolgen.

Wetgevers hebben de rechtszaken in twee eerdere corruptielasten die tegen Temer waren uitgevaardigd, afgewezen. Hij trad in 2016 in functie nadat president Dilma Rousseff was afgezet.

Het presidentiële paleis Planalto zei desgevraagd aan persbureau AFP dat de president niet reageert op het politieverslag. De advocaat van Temer zei dat hij nog geen inzicht had gekregen in het politierapport. Sinds het onderzoek is begonnen, heeft Temer ontkend dat zijn decreet inzake havenbeheer gekoppeld was aan steekpenningen.
De nieuwe beschuldiging komt minder dan twee weken vóór de tweede ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Ultraconservatief Jair Bolsonaro leidt in peilingen tegen de linkse Fernando Haddad. Temer (78) is zijn termijn aan het afronden als één van de meest impopulaire Braziliaanse presidenten in decennia. Hij heeft een goedkeuringspercentage van vijf procent.
Advertenties