Schadelijke stoffen komen vrij door brand vuilnisbelt
17 Oct 2018, 02:48
foto
Sinds 7 oktober is er een brand uitgebroken op de vuilstortplaats Ornamibo. Schadelijke stoffen voor mens en milieu komen vrij. Veel mensen hebben last van de enorme rook en de stank. (Beeld: Leroy Troon)


Al langer dan een week is de brandweer bezig met bluswerkzaamheden op de vuilnisbelt van Ornamibo. Tot ver buiten de directe omgeving hebben mensen last van de dikke rook en stank. Steeds meer mensen maken zich zorgen over schadelijke gassen die zijn vrijgekomen, zich verspreiden, ingeademd worden en zich elders zijn gaan nestelen. In 2009 had het toenmalige ministerie van Arbeid, Technologie en Milieu een documentaire laten maken over een groep hardnekkige schadelijke stoffen, Persistent Organic Pollutants (POP’s). Toen al was vastgesteld dat de vuilnisbelt van Ornamibo een bron is van deze type schadelijke stoffen.

De regering heeft dinsdag een persconferentie gehouden over de stand van zaken. Zaterdag moet de situatie al genormaliseerd zijn. Maar veel is nog onduidelijk. Volgens het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) is er, gelet op de effecten die zich manifesteren, sprake van luchtvervuiling. Maar hoe vervuild en wat er allemaal aan schadelijke stoffen in de dikke rook zit die zich vanuit de vuilnisbelt verspreidt, kan niet vastgesteld worden omdat het instituut nu niet over de juiste meetapparatuur beschikt. Er is vaker brand uitgebroken op de vuilstortplaats.

Het BOG kan niet met cijfers aangeven hoeveel personen behandeld zijn geworden. Er is alleen 'een toename' vastgesteld van klachten bij het ademen, irritatie aan de ogen en de huid. Scholen uit de omgeving die last hebben van de situatie zijn gesloten. Een aantal leerlingen is ziek geworden. Twee dagen geleden was de rook zo erg dat er nog een school de deuren moest sluiten, geeft Onderwijsminister Lilian Ferrier aan. Uit voorzorg worden de scholen tot vrijdag gesloten gehouden. Het ministerie van Volksgezondheid heeft mondkapjes aan de buurtbewoners geschonken. Het NCCR heeft vastgesteld dat er nog mensen zijn die water uit vaten gebruiken. De mensen wordt opgeroepen om voorzichtig te zijn, het water beter af te dekken en op tijd te verversen. Ook van huisdieren. De deeltjes van de rook en as kunnen in het water gaan zitten.

In 2009 was er een team uit het buitenland geweest om trainingen te verzorgen over de POP’s. Dit heeft geresulteerd in een documentaire. Aangegeven werd waar deze schadelijke stoffen zitten en hoe ze vrijkomen. De vuilnisbelt van Ornamibo was toen aangemerkt als een van de plekken waar POP’s zitten en vrijkomen. Het jaar daarvoor was er ook een grote brand geweest op de vuilstortplaats. Vuil storten te Ornamibo zou van tijdelijke aard zijn. De omwonenden hebben niet alleen last van de rook en stank maar ook van ongedierte.

Zaterdag moet de situatie weer 'normaal' zijn op Onoribo geeft de regering aan. Onder 'normale' omstandigheden klagen de omwonenden al 20 jaar steen en been over de vuilnisbelt die in 1998 tijdens regering-Wijdenbosch 'tijdelijk' is neergezet. De bewoners eisen dat de vuilnisbelt nu eindelijk verplaatst wordt. Vicepresident Ashwin Adhin heeft aangegeven dat er ordening komt. Van het sluiten en verhuizen van de vuilnisbelt is er op dit moment geen sprake. Er is wel minstens één investeerder die op een andere locatie aan vuilverwerking zou willen doen, deelt Adhin mee. Onduidelijk is welke investeerder het is en waar hij zijn onderneming wil opzetten.

René Gompers
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April