Gajadien: Regering handelt te laat in ramp Ornamibo
17 Oct, 00:04
foto
Bewoners tijdens een protestactie zondag bij vuilstortplaats Ornamibo. Zij willen dat de vuilnisbelt wordt gesloten. (Foto: Leroy Troon)


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) blijft erbij dat de regering geklungeld heeft met de aanpak van de brand op vuilstortplaats Ornamibo. Het probleem is aanvankelijk helemaal niet serieus genomen. Nadat scholen in de omgeving al donderdag gesloten waren, kinderen en volwassenen ziek werden, de vieze rook Paramaribo en andere delen van het land bereikte, is de regering pas in actie gekomen. Daarvoor is door het ministerie van Justitie en Politie bekendgemaakt dat de brand onder controle is. Acht dagen na de brand, erkent vicepresident Ashwin Adhin dat er sprake is van een ramp. Een dag eerder zei minister Antoine Elias van Volksgezondheid dat het niet om een ramp gaat.

De volksvertegenwoordiger van Wanica zegt in gesprek met Starnieuws dat als de bewoners niet in actie waren gekomen zondag en de werkelijke situatie niet via de media was belicht, de regering nog niet in beweging zou komen. Aan de leiding van het land is gerapporteerd dat de situatie onder controle is. "Het land wordt totaal niet serieus bestuurd. De gezondheid van tienduizenden mensen is in gevaar gebracht. Pas op de negende dag is de vicepresident zich gaan oriënteren in het rampgebied. Nu pas is extra materieel ingezet, terwijl brandweermannen met beperkte middelen de enorme brand onder controle probeerden te krijgen met gevaar voor hun eigen leven," stelt Gajadien.

Terwijl de brandweercommandant Radjan Jhakari aangeeft op een persconferentie maandag dat de melding op 7 oktober om 19.40 uur binnenkwam, hebben omstanders meegedeeld dat om 15.00 uur de brand al woedde. Werknemers van Openbare Werken hebben ter plekke om 17.00 uur aangegeven dat de brand doorgegeven is. Gajadien zegt dat de vuilstortplaats overvol is. Overal is er vuil gedumpt tot op de toegangswegen. Het komt meer voor dat opzettelijk brand wordt gesticht in de droge tijd om meer plaats te maken. Deze zaak moet goed worden onderzocht. "Als de brandweer niet bij de brand kon komen omdat er totaal geen toegang was, hoe is de brand dan ontstaan?" vraagt Gajadien zich af.

Gajadien stelt dat het laatste woord over deze kwestie nog niet gezegd is. De bewoners klagen zoveel jaren over de situatie en eisen een structurele oplossing. Een van de eisen is om de vuilstortplaats te sluiten.

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April