Ondernemerschap op agenda Chinezen in diaspora
17 Oct, 01:03
foto
Een delegatielid bij een ontmoeting met minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme.


Een delegatie van 15 Chinezen in diaspora is van 12 tot 21 oktober op bezoek in Suriname. Het bezoek is een van de initiatieven van de Surinaamse Nederlandse Kamer van Koophandel, in samenwerking met de Surinaamse Nederlandse Diaspora Associatie (SuNeDa). De aftrap op de Surinaamse Ambassade in Den Haag was het begin van deze activiteiten.

De Kamer op 9 mei 2018 in Den Haag opgericht; voorzitter is Vijay Gangadin. Hij zegt dat het doel van de Kamer is het over en weer bevorderen van het ondernemerschap. "Ondernemers die wensen te ondernemen in Suriname en daardoor de (lokale) economische groei in Suriname verder helpen bevorderen én Surinaamse Ondernemers die in Nederland willen ondernemen”, zegt Gangadin.

De 15 man tellende delegatie van Shenzhen Business Association in Nederland en België én de BeNeLux Tsung Tsin (Hakka) Association, onder leiding van Theo F.Chang zal tijdens het verblijf in Suriname, onder anderen, praten met de directeur van het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) Reina Raveles.

Chang zegt blij te zijn met de adviezen van de Kamer voor deze oriëntatie op het doen van zaken in Suriname. Er zal onder meer gesproken worden over een aantal agrarische producten en de mogelijkheid van export daarvan. Dit zal de lokale economie helpen versterken. Tegelijkertijd wordt ook nagedacht over de verkoop van mobiele telefonie producten. Het bezoek vloeit voort uit de samenwerkingsovereenkomst tussen de Surinaamse Nederlandse handelskamer en deze organisaties.

Voorafgaand aan het bezoek is er een intensieve marktanalyse uitgevoerd in opdracht van de Chinezen in diaspora, hierbij is nagegaan welke behoeften er vanuit de Surinaamse Chinese ondernemers bestaat, zegt Gangadin. De delegatie zal ook de wekelijkse ondernemersbijeenkomst bezoeken van de Surinaamse Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF).

De delegatie heeft intussen een ontmoeting gehad met minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme. De medebestuurders van Gangadin, Mariska van Heijdoorn, Glenn Sabajo en Kamidie Djodikromo, benadrukken dat er binnen een maand meer nieuws (projecten) te verwachten is vanuit de Handelskamer en SuNeDa, meldt de voorlichting van de Suriname-Nederland Kamer van Koophandel .

Friday 22 March
Thursday 21 March
Wednesday 20 March