Trump dreigt financiële hulp Honduras in te trekken
16 Oct, 18:44
foto
Geschat wordt dat de groep migranten tegen de drieduizend aanzit. (Getty Images)


President Donald Trump heeft gedreigd de financiële hulp aan Honduras in te trekken. De dreiging heeft te maken met een grote groep migranten die naar de grens met de Verenigde Staten (VS) marcheert.

In een op dinsdag gepubliceerde tweet zei Trump dat de president van het land te horen kreeg dat het geld "onmiddellijk" zou worden ingetrokken als de groep niet werd gestopt en terugging. Honduras heeft een lange geschiedenis van armoede en corruptie. Het heeft ook één van de hoogste moordcijfers ter wereld. De groep van minstens 1.500 migranten groeide in het weekend snel in omvang.

Ongeveer 160 mensen vertrokken oorspronkelijk op vrijdag van San Pedro Sula, een beruchte Hondurese misdaadhotspot. Ze gingen maandag de grens over naar Guatemala, ondanks een zware aanwezigheid van de politie en het bevel van de regering om hun route te blokkeren.

Dit is de tweede keer dat Trump heeft gedreigd de financiële hulp aan Honduras te blokken om migranten. In april zei hij dat het "in werking" was over een andere groep.
Volgens het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling heeft de VS in 2016 en 2017 meer dan US$ 175 miljoen naar Honduras gestuurd. Ambtenaren in Mexico en de VS hebben de afgelopen dagen de migranten gemonitord, die zogenaamd 'een caravan' hebben gevormd, en dreigen met hun rechten om het land binnen te komen.

Vorige week drong vicepresident Mike Pence er bij de Midden-Amerikaanse landen op aan meer te doen om massale migratie te voorkomen. "Vertel uw mensen: breng uw families niet in gevaar door de gevaarlijke reis naar het noorden te nemen om te proberen illegaal de Verenigde Staten binnen te komen", zei Pence.

Honduras, met een bevolking van ongeveer negen miljoen inwoners, heeft endemische problemen met bendegeweld, drugshandel en corruptie. Volgens de Wereldbank leeft meer dan 60% van de bevolking in armoede, waarbij één op de vijf mensen in extreme armoede leeft.

Het land wordt geleid door president Juan Orlando Hernandez - die in november 2017 werd herkozen in een betwiste stemming die leidde tot verkiezingsgeweld en protesten. Jari Dixon, een Hondurese politicus, twitterde maandag (in het Spaans) dat de caravan niet "op zoek was naar de Amerikaanse droom" maar "de nachtmerrie van Honduras ontvluchtte".

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April