Leed bij maken ID-kaarten straks voorbij
16 Oct, 13:25
foto
Mensen bij de afdeling ID-kaarten van het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Dagelijks melden meer dan 200 personen zich aan voor het maken van een ID-kaart. (Foto: Leroy Troon)


In de haast ondraaglijke hitte van oktober, de warmste maand van het jaar, ondernemen dagelijks meer dan 200 personen een 'missie' om een identiteitskaart (ID-kaart) te maken. Zij worden niet ontvangen in een gekoelde ruimte, maar moeten uren wachten onder een dak achter het hoofdgebouw van het Centraal Bureau voor Burgerzaken aan de Jagernath Lachmonstraat. Na het afgeven van stukken, wachten op je beurt, maken van de ID-kaart en wachten erop, lukt het om de broodnodige ID-kaart te bemachtigen. De vriendelijke ambtenaar die de rij ordent en stukken in ontvangst neemt, beschikt over een grote dosis incasseringsvermogen en humor om de klus te klaren.

Connie Grauwde, waarnemend hoofd van de afdeling ID-kaarten, laat Starnieuws weten dat het nog even volhouden is; er is licht in de tunnel. Na de introductie van de nieuwe ID-kaart, ook bekend als de E-ID, zal er geen sprake meer zijn van de drukte bij de afdeling ID-kaarten. Mensen zullen bij het nieuwe systeem namelijk gewoon bij hun bureaus voor burgerzaken (bvb’s) de aanvraag doen. Het streven is er op gericht om het nieuwe ID-kaartensysteem dit jaar nog te introduceren.

Tussen januari en eind augustus zijn er meer dan 37.000 ID-kaarten vervaardigd. De afdeling heeft in dezelfde periode 8.269 nieuwe ID-kaarten geproduceerd voor vreemdelingen en voor de groep zestienjarigen die in aanmerking komen voor hun eerste ID-kaart. Dagelijks melden tussen de 200 en 350 personen zich aan voor een nieuwe ID-kaart.

Veel mensen geven aan dat hun ID-kaart verloren is en komen een nieuwe maken met een verklaring van de districtscommissaris. Een andere veelvoorkomende reden voor het maken van een nieuwe ID-kaart is beschadiging. Een nieuwe ID-kaart maken moet, wanneer de geldigheidsduur is verstreken of de informatie is veranderd. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer een vrouw pas is getrouwd. De wet geeft aan dat de gehuwde naam op de ID-kaart moet komen. Wanneer kinderen erkend zijn geworden en de familienaam is veranderd, komen ook zij een andere ID-kaart maken.

Als een vrouw is gescheiden, vindt eveneens een wijziging plaats; dan gaat de gehuwde naam er weer af van de ID-kaart. De wet is - ondanks gelijke rechten - niet aangepast, waardoor vrouwen voor veel officiële stukken behoorlijk wat geloop hebben om de naam van hun ex-echtgenoot verwijderd te krijgen. De man zelf hoeft helemaal niks te doen.

Friday 23 August
Thursday 22 August
Wednesday 21 August