Regering komt met plan van aanpak Ornamibo; scholen dicht
16 Oct, 00:00
foto
De brandweer is dag en nacht bezig om de situatie op vuilstortplaats Ornamibo onder controle te houden met de beperkte mogelijkheden. (Beeld: Leroy Troon)


Tot vrijdag zijn de scholen in de omgeving van Ornamibo gesloten. Dit besluit heeft de regering maandagavond genomen. Een delegatie onder leiding van vicepresident Ashwin Adhin zal zich 's morgens oriënteren in het gebied. President Desi Bouterse laat via de directeur van het Nationaal Informatie Instituut, Clifton Limburg, weten dat het streven erop gericht is om vrijdag de situatie bij de vuilstortplaats genormaliseerd te krijgen.

De regering betreurt het dat sommige politieke partijen munt proberen te slaan uit de situatie. Limburg deelt mee dat de president vanaf dag 1 zich buigt over de ontstane situatie. Hij heeft de instructie gegeven dat de hoge regeringsdelegatie ter plekke gaat. Er zal ook een plan van aanpak worden gepresenteerd.

Behalve het sluiten van scholen, zijn er nog meer maatregelen genomen. Rapers op de vuilstortplaats, wordt de toegang ontzegd. Er zijn meer middelen ingezet om de situatie te normaliseren.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid en districtscommissaris Audrey Hankers van Wanica Zuidoost zijn maandagmiddag huis aan huis geweest in de omgeving. Zij hebben mondkappen verdeeld aan de bewoners. Minister Elias zegt aan Starnieuws dat het in eerste instantie om 5000 mondkappen gaat die verdeeld worden.

Sinds begin vorige week is er brand ontstaan op de vuilstortplaats. De brandweer kon niet gelijk beginnen met het blussen omdat er infrastructurele maatregelen eerst moesten worden getroffen, heeft brandweercommandant Radjen Jakhari, verklaard tegenover Starnieuws. Watertoevoer was een probleem, over bulldozers en graafmachines beschikt de brandweer niet, die moesten bij derden betrokken worden. Het vuur woedt niet alleen aan de oppervlakte. Ook tussen en onder de bergen afval smeult er nog een heleboel. De dikke rookwolken zorgen ook voor enorm veel overlast. Mensen zijn ziek geworden en vrezen voor hun gezondheid. Tientallen kilometers verder ondervinden mensen last van de rook en geur van verbrand plastiek.

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April