Ruim70% diarreegevallen door slechte voedselhygiëne
16 Oct 2018, 04:24
foto
Intermed en voedseltechnoloog Ricky Stutgard (links) in bejaardentehuis Siembah.


Tot zeker 70 procent van de wereldwijde gevallen van diarree kan in verband worden gebracht met slechte voedselhygiëne. Door voedsel overgedragen ziekten zijn een belangrijke doodsoorzaak bij personen met een laag inkomen, in het bijzonder bij kinderen onder de 5 jaar.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan besmet voedsel leiden tot een breed scala aan ziekten, waarvan een groot aantal bijzonder gevaarlijk is voor zwangere vrouwen, ongeboren baby's en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Elk jaar vraagt deze internationale organisatie op 15 oktober, Wereld Handenwassen Dag, extra aandacht voor het belang van een goede handhygiëne. Ook voedseltechnoloog Ricky Stutgard heeft op deze dag het belang van handen wassen benadrukt. Het thema dit jaar is Clean Hands, a Recipe for Health (Schone handen, een recept voor een goede gezondheid).

Een half miljoen doden
Onderzoek heeft uitgewezen dat jaarlijks een half miljoen kinderen jonger dan 5 jaar sterft als gevolg van een ziekte, die ze hebben opgelopen door een slechte handhygiëne. Naast kinderen jonger dan vijf jaar zijn zwangere vrouwen, mensen herstellende van een zware ziekte en senioren burgers ook risicogroepen. Stutgard zegt desgevraagd dat de weerstand en het immuunsysteem van kinderen jonger dan 5 jaar nog niet in voldoende mate ontwikkeld zijn. Hetzelfde geldt voor de ongeboren kinderen bij zwangere vrouwen. Bij senioren burgers ouder dan 60 jaar neemt juist hun weerstand af. Daardoor zijn deze ouderen hypergevoelig voor elke besmetting met ziektekiemen. De voedseltechnoloog vond het dan ook een heel mooie geste van Intermed Caribe om het bejaardentehuis Siembah in Commewijne juist te gedenken met hygiëneproducten. “Omdat we te doen hebben met 37 senioren burgers, van wie de weerstand met het ouder worden, afneemt. Daarom is het belangrijk dat benadrukt moet worden dat hygiëne – en in dit geval handhygiëne – hoog op de ladder moet staan”, stelt Stutgard.

Goed op weg met informatie
De voedseltechnoloog timmert sinds 2015 samen met Intermed Caribe, het BOG en de RGD aan de weg, om de samenleving te informeren over het belang van een goede handhygiëne. “Ik verwacht dat we over tien tot twintig jaren de impact gaan zien van waarmee we begonnen zijn in 2015. De bewustwording is er nog niet in voldoende mate, maar we zijn goed op weg”, zegt Stuttgart stellig.

Manager Graciella Wongsoredjo van Intermed Caribe sprak de hoop uit met deze geste te mogen bijdragen aan de dagelijkse verzorging van de 37 bewoners van Huize Siembah. Volgens Sieglien Haynes, beleidsmedewerker op de afdeling Family Health & Community van het BOG, kunnen handen verspreiders zijn van ziektekiemen. “Je algemene hygiëne begint vooral bij je handen. Daarmee kun je ziektekiemen overbrengen naar anderen en jezelf. Het is dus erg belangrijk om de handen goed te wassen. Het BOG staat voor hygiëne in het algemeen, maar handhygiëne is één van de belangrijkste onderdelen daarvan,” zegt Haynes, die ook aanwezig was bij Huize Siembah.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March