WUS: Maatschappelijke discussie geweld tegen vrouwen
15 Oct, 11:44
foto


Roseline Daan, voorzitter van stichting Women United Suriname (WUS), roept op tot een maatschappelijke discussie over dat vrouwen steeds slachtoffer worden van agressie door een man. Het schijnt behoorlijk verkeerd te gaan wanneer een vrouw een relatie wil beëindigen.

"Mannen moeten beseffen, zo niet leren, dat een vrouw niet hun persoonlijk bezit is. Het gaat om een mens met gevoelens en gedachten die voor zichzelf kan en mag uitmaken wat die wil of in dit geval niet wil", voert Daan aan. Dat de samenleving met enige regelmaat steeds opgeschrikt wordt met dit soort gruwelijkheden, is ongezond.

Maar niet alleen moordengevallen ook seksueel misbruik en geestelijk geweld tegen vrouwen zijn aan de orde van de dag. Daan zegt dat het voorkomen en bestrijden van huiselijk geweld bijzondere belangrijke agendapunten zijn die opgenomen moeten worden bij het ontwikkelen van nationaal beleid.

Vanuit de stichting WUS doet Daan een oproep aan vrouwen om te durven praten over hun situatie indien er sprake is van enige vorm van geweld. Ook gezinsleden of buurtbewoners die vreemde situaties opmerken, wordt gevraagd actie te ondernemen. De politie, een vertrouwenspersoon en niet-gouvernementele organisaties die zich bezighouden met dit vraagstuk, kunnen een verschil uitmaken. "Laat eventuele schaamte of angst varen en kies voor jezelf", meent Daan.

WUS ondersteunt alle initiatieven om verandering teweeg te brengen en doet mee aan de stille loop die om 18.00 uur vanuit het Onafhankelijkheidsplein wordt gehouden.