Union Pay bankkaartsysteem vanaf 2019 in Suriname
15 Oct 2018, 01:56
foto
Mike Antonius (Telesur), Ginmardo Kromosoeto (SPSB) en Clifford Marica (Southern Commercial Bank) tekenen de overeenkomst. Het UnionPay bankkaartsysteem is gelanceerd. (Foto: Raoul Lith)


Southern Commercial Bank NV heeft zondag in de Royal Torarica Ballroom het UnionPay bankkaartsysteem geïntroduceerd. Deze bank is de eerste financiële instelling in de regio die een hypermodern prepaid bankkaartsysteem lanceert. In 2019 zullen de Southern Commercial Bank NV en zijn partners, de Surinaamse Postspaarbank en het telecommunicatiebedrijf Telesur, dit mobiele UnionPay betaalplatform toegankelijk maken voor iedere burger in Suriname.

UnionPay is het grootste bankkaartnetwerk in de wereld. De Southern Commercial Bank zal in samenwerking met CUPData deze kaart uitgeven. CUPData is een van de grootste kaartprocessors ter wereld. Op het hoofdkantoor in Paramaribo zal de Southern Commercial Bank met dit kaartsysteem de toegenomen stroom in lokale en internationale kaarttransacties gemakkelijk het hoofd kunnen bieden, zegt de bank. Het systeem zal de bank niet slechts gebruiken voor eigen klantenbestand, maar zal ook 'cobranded' kaarten uitgeven voor de Surinaamse Postspaarbank. Ook het pilotproject 'Payment System for Public Transportation of the Government' zal worden uitgevoerd met kaarten die speciaal voor het openbaar vervoer worden uitgegeven.

Met het nieuwe kaartsysteem profiteert de bank van de nieuwste beschikbare contactloze UnionPay Card-technologie die de magneetstrip vervangt door een chip. De prepaidkaart is de basis van het UnionPay Ecosystem voor mobiele betalingen gebaseerd op het welbekende Quick Response Code (QRC)-systeem. Het QRC-systeem maakt bij het verrichten van elektronische betalingen gebruik van mobiele telefoons.

Voor het verbeteren van de klantbeleving heeft de Southern Commercial Bank besloten meteen ook de zogenoemde UnionPay Program Enhancements, zoals online shopping, remittances (MoneyExpress) en de dubbele valuta-optie aan te bieden. Larry Chong, oprichter van de Southern Commercial Bank NV, zegt dat het heel belangrijk is dat iedere burger in Suriname toegang krijgt tot financiële diensten en zowel lokale als internationale betalingen kan verrichten. Met de vernieuwde prepaidkaart kan bijvoorbeeld ook aan online shopping worden gedaan. Dit was vroeger alleen mogelijk als je houder was van een creditcard.

“Een van onze belangrijkste doelen is de toegang tot financiële diensten voor het binnenland van Suriname vergroten”, zegt Ginmardo Kromosoeto, directeur van de Surinaamse Postspaarbank. “Wij hebben de keus gemaakt te werken met systemen van de Southern Commercial Bank, omdat de betaalmogelijkheden gebaseerd op het UnionPay Ecosystem bewezen hebben effectief te zijn in andere landen. Gebruikmaking van dit systeem zal ook de werking van de zogenoemde Moni Karta verbeteren.”

Mike Antonius, directeur van het telecommunicatiebedrijf Suriname Telesur, is trots: “Wij werken voortdurend aan het verbeteren van het bereik van het mobiele netwerk in Suriname. We zijn er trots op dat de Southern Commercial Bank in partnerschap met Telesur het UnionPay Ecosystem in Suriname wil implementeren,” zegt directeur Mike Antonius van Telesur.

Gardelito Hew A Kee, eGovernment coördinator, bejubelt deze mijlpaal. ”Wij zijn blij dat twee Surinaamse banken hebben gekozen voor het UnionPay Ecosystem. Hierdoor kan de Surinaamse overheid gebruikmaken van dit platform bij het implementeren van haar e-government initiatieven. Het streven is om alle betalingen vanuit de overheid naar andere overheidsinstanties, ambtenaren, het bedrijfsleven en burgers met UnionPay-producten te verrichten. Met de lancering van dit systeem is het mogelijk een van de belangrijkste eGovernment targets voor 2020 te halen: iedere burger in Suriname de mogelijkheid bieden lokaal en internationaal elektronisch te betalen,” zegt Hew A Kee.
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April