Fel protest bij vuilstortplaats Ornamibo; enorme rookwolken
15 Oct 2018, 00:00
foto
Enorme rookwolken op de vuilstortplaats Ornamibo, zondagmiddag. De brandweer heeft het vuur na dagen onder controle, maar het probleem is nog niet verholpen. De wijde omgeving heeft last van de rook en stank. (Foto's: Leroy Troon)


Zondagmiddag is er kort maar fel geprotesteerd bij de ingang van de Ornamibo vuilstortplaats. De omwonenden zijn de dikke rookwolken, de constante en onhoudbare stank, meer dan zat. Al ruim een week is de brandweer bezig een felle brand die op de vuilnisbelt is ontstaan, onder controle te krijgen. Het is ondertussen gelukt om het vuur in toom te houden, maar de enorme rook en de geur van verbrand plastiek zorgen voor enorme overlast. Kilometers ver hebben mensen er last van.

De bewoners van Ornamibo hebben vaker geklaagd over de ongezonde situatie waarin zij al jaren verkeren. Zij eisen dat de vuilnisbelt eindelijk wordt verplaatst.
De trekker van de actie heeft niet meer kunnen meedoen. Hij heeft zijn zoon, van wie een long is ingeklapt, naar het ziekenhuis gebracht, deelt Kees Joerawan mee. Hij heeft het roer overgenomen. “Het gaat om het belang van het volk, dit is ernstig,” geeft hij aan. Of de ingeklapte long met de situatie op de vuilnisbelt te maken heeft, is onduidelijk. Enkele protesterenden halen aan dat schoolkinderen ziek zijn geworden. Sommige buurtbewoners zijn in het ziekenhuis terechtgekomen, wordt er aangegeven.

De bewoners willen dat de vuilnisbelt verplaatst wordt. De vuilstortplaats is in 1998 in gebruik genomen en zou van tijdelijke aard zijn. Er was toen al geprotesteerd. Ondertussen is er een aantal beloftes gedaan van ordening, moderne afvalverwerking en energie opwekken uit verwerkt afval. “Waardeloos” roept iemand. Een oudere man merkt op dat er genoeg andere plekken zijn om vuil te storten. “Neem nou de plekken waar Billiton en Suralco gewerkt hebben, die grote mijnen, de grote gaten. Het vuil kan daar ook naar toe maar ja... geld, geld speelt een rol.”

Terwijl de actie gaande is, is er een delegatie van het districtscommissariaat en het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR), op de vuilnisbelt de situatie van dichtbij aan het bekijken. Het vuur is onder controle, de brandweer werkt hard. Hier en daar smeult er wat, er wordt geblust en er ontstaan gigantische rookpilaren. Er wordt in shift-verband gewerkt om het probleem het hoofd te bieden, terwijl er nog steeds afval wordt gestort. Bij terugkomst heeft districtscommissaris (dc) Audrey Hankers van Wanica Zuidoost de buurtbewoners kort toegesproken. Ze verzekert hen dat er werkelijk hard gewerkt wordt. Ze vraagt begrip en roept de buurtbewoners op om samen een “behoorlijke oplossing” uit te werken. “Ik ga u niet zo laten, absoluut niet,” verzekert ze.

Assembleelid uit Wanica, Asiskumar Gajadien (VHP), is boos. “De dc vraagt om rekening te houden. Maar hoelang moeten we dat nog doen? Hoelang nog?” vraagt hij aan de protesterende menigte. “Er moet nu een oplossing komen. De oplossing is niet geduld. Geduld n’e furu bere. Geduld n’e tyar’ gezondheid!” Gajadien stelt dat de regering het probleem niet serieus neemt. “Anders was het vuur al geblust. Dan had de regering misschien landbouwvliegtuigen ingezet om water te storten.” De groep is van plan om dinsdag weer te komen protesteren als de regering maandag niet met een antwoord komt. “De regering moet ook binnen enkele dagen beslissen dat de vuilstortplaats ergens anders naar toe gaat. Zijn jullie ermee eens?” roept Gajadien. "Jaaa", wordt er in koor geroepen.

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April