Kleurrijke kick-off 165 jaar Chinese Vestiging
14 Oct 2018, 18:24
foto
Micle Fung You Kee met de mu liung, de drakendans op ‘Boeke’ van Aptijt tijdens de kick-off van de 165e herdenking van de Chinese Vestiging in Suriname. (Foto: Ranu Abhelakh)


Met een swingende draak achter zich vergast Micle Fung You Kee zondag het publiek op ‘Boeke’ van Aptijt. Iedereen gaat uit zijn dak, zittend of staand. De feestelijke kick-off van de 165e herdenking van de Chinese Vestiging in Suriname bij Soeng Ngie Oriental Market trekt tientallen bezoekers uit alle lagen van de bevolking. Sommigen zijn er voor de kleurrijke show, anderen voor de grote variëteit aan smakelijke Surinaamse gerechten of gewoon om even een kiek te nemen.

Huwelijken zijn in het prille begin de link tussen Chinezen en Suriname geweest. Door de jaren groeide de band verder naar voeding (Chinees eten), merkt Cultuurdirecteur Elvira Sandie op. Ze vindt de straatmarkt met eetstandjes meer dan een toepasselijke wijze om de herdenkingsactiviteiten te starten.

Nog voor de multiculturele show met zang en dans begint, lopen mensen al heen en weer om zich tegoed te doen aan het lekkere eten. Het culinaire aanbod is zeer divers. Ook de Chinese ambassade verkoopt typische Chinese snacks, Chinees bier en souvenirs. Wij - ik heb ook geholpen - hebben alles speciaal voor jullie gemaakt, zegt de Chinese ambassadeur Liu Quan. “Achter eten staat er een cultuur en wij delen een cultuur met Suriname”.

De Chinese cultuur is deel van de Surinaamse cultuur, zegt ook Sandie. En voedsel is ook immaterieel erfgoed. Haar directoraat is bezig om hieraan meer inhoud te geven. Momenteel wordt er van alles over de Chinese cultuur verzameld om die vervolgens te delen met Suriname.

Nadat de leeuwen van Chung Fa Foei Kon het geheel inluiden, volgt het kleurrijke optreden van verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen. Gestoken in de eigen folklore kostuums geven zij een show op zangnummers in andere talen. Het publiek waardeert dit steeds met een daverend applaus. Ceremoniemeester Fung You Kee doet ook mee; hij kleedt zich steeds in die specifieke culturele kleding en doet enkele danspasjes. Wanneer de Inheemsen met de Sambura verschijnen, tonen de hoge gasten op de eerste rij ook hun danstalenten.

Het bedrijf Soeng Ngie & Co viert volgend jaar zijn 80-jarig bestaan met de opening van een nieuw filiaal in Paramaribo-Noord. De onderneming doet veel voor de cultuur, zegt Li Xue Xiong, voorzitter van de Suriname Chinese United Association. “De Chinese gemeenschap is ingeburgerd in Suriname en Soeng Ngie is een voorbeeld. Zij doen ook veel aan sociale doelen in Suriname.” Zo werd ter plekke een loterij gehouden waarbij alle inkomsten gaan naar het lopende Su Aid project ‘Stichting voor het Kind’.

In 1853 maakten 18 Chinese contractarbeiders uit Java de stap naar Suriname - 14 overleefden de zeetocht op de HMS Merwede van drie maanden. Zij zetten op 20 oktober voet aan wal. De immigratie met tussenpozen duurde tot 1875.
Zaterdag 20 oktober is een eenmalige nationale vrije dag. Op de agenda van de herdenkingsactiviteiten staan een receptie, kransleggingen en een tentoonstelling. Het publiek kan zaterdag genieten van een multiculturele show op het Onafhankelijkheidsplein. Naast lokale optredens is er een artiestengroep uit de Chinese provincie Guandong.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April