Bouterse doet aan damage control
15 Oct, 23:01
foto


Op de dag van de kranslegging bij het Monument van 10 oktober 1760, zei president Bouterse dat hij geen boodschap heeft aan lawaaischoppers. Het woord 'lawaaischoppers' schoot bij een groot deel van de binnenlandbewoners in het verkeerde keelgat. Dat is te begrijpen, je kunt de mensen die aan de Liba krutu hebben deelgenomen, niet op deze manier beledigen of onheus bejegenen.

Toen Bouterse door had dat het woord ‘lawaaischoppers’ niet in goede aarde was gevallen bij de binnenlandbewoners, probeerde hij aan damage control te doen. In het radioprogramma 'Bakana tori' benadrukte hij dat het woord ‘lawaaischoppers’ dat hij op het Plein van 10 oktober 1760 uitte, niet bedoeld was voor het traditioneel gezag. Maar het kwaad is inmiddels al geschied.

Voor eenieder is het duidelijk dat Bouterse, alle aanwezigen, inclusief het traditioneel gezag, voor lawaaischoppers heeft uitgemaakt. Immers, het traditioneel gezag was daar ook aanwezig. Als Bouterse achteraf nader verklaart dat het woord “Lawaaischoppers” niet bedoeld was voor het traditioneel gezag, dan houdt hij niet alleen de samenleving voor de gek, maar houdt hij zichzelf ook voor de gek. Als je een rein geweten hebt en eerlijk bent, hoef je niet aan damage control te doen, zo simpel is dat ding.

De president merkte op dat hij het jammer vindt, dat men politiek wenst te spelen met deze gevoelige kwestie. Het zou juist verstandig zijn geweest van de regering om te gaan luisteren wat de mensen te vertellen hadden. Dit is een gemiste kans voor de regering. Het is nu wel duidelijk dat juist Bouterse, met deze zaak politiek speelt, want die Liba Krutu, past niet in het politieke straatje van hem. Bouterse had gedacht politieke munt te slaan uit die Liba Krutu, maar dat is hem juist duur komen te staan.

Naar mijn mening is het afwijzen van granman Albert Aboikoni door de 'Liba Krutu' op Dritabiki een aangelegenheid van de binnenlandse bewoners. Misschien hebben ze nog meer tijd nodig om tot een juiste beslissing te komen, ze moeten zelf hun granman kiezen. Bouterse is natuurlijk furieus over het besluit van die Liba Krutu, daarom heeft hij die mensen uitgemaakt voor lawaaischoppers.

Het is niet de eerste keer dat Bouterse ongenuanceerde en absurde uitspraken doet. Tijdens de viering van de 41ste jaardag van de Staat Suriname in Commewijne, zei Bouterse dat we ons niet moeten laten misleiden door domme mensen. Maar telkens blijkt dat Bouterse, zich zelf laat misleiden door zijn domme adviseurs. Zij adviseren hem, het volk zaken te beloven die hij niet kan uitvoeren.

Op diezelfde vergadering zei Bouterse het volgende: “We weten dat water een groot probleem is en ik beloof u dat voor eind 2017 het waterprobleem in Commewijne zal zijn opgelost. Dat wan taki joe ab bouw moro oso in Commewijne, wan eigenlijk hér fotó wan kon tan na Commewijne”. We zitten nu in oktober 2018, en het waterprobleem is nog steeds niet opgelost. Dus in feite is Bouterse een lawaaischopper, hij maakt overal lawaai dat hij dit gaat oplossen of dat gaat oplossen maar niks kan oplossen, hij is iemand die alleen maar bluft.

Idris Naipal

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April