PL keurt schietincident bij NPS resoluut af
14 Oct 2018, 06:32
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur.


Of het per toeval is of opzettelijk, de Pertjajah Luhur (PL) keurt het schietincident bij de NPS resoluut af. De gebeurtenis doet ook vraagtekens rijzen over het feit dat een restaurant door militairen wordt bewaakt.

PL-voorzitter Paul Somohardjo vindt het frappant dat juist een pand, dat zo dicht bij het NPS-partijcentrum gelegen is, zo zwaar wordt beveiligd. Hij vraagt zich dan ook af of er behalve van beveiliging ook sprake is van spionage. “Je moet nu bijna bevreesd zijn om bij de NPS te vergaderen, want misschien wordt je afgeluisterd en weet de tegenpartij alles. In een democratische rechtsstaat is dit onkan. Straks wordt er ook nog een restaurant onder de brug opgezet om ons te bespioneren,” zegt de politicus ontstemd.

De PL-voorman vraagt zich af hoe het mogelijk is dat een restaurant militaire beveiliging krijgt. “En een privépersoon kan toch geen staatsbeveiliging krijgen?” werpt hij op. De militairen die zijn ingezet om het restaurant te beveiligen, neemt hij niets kwalijk; zij zijn volgens de politicus slechts pionnen. “De vraag is: wie geeft hen instructies? Want die zijn de verantwoordelijken.”

De PL-voorzitter hoopt dat er gauw klaarheid in de zaak komt, nu de NPS de zaak bij de procureur-generaal heeft gedeponeerd. Hij stelt dat het schietincident onrust heeft doen ontstaan in de gemeenschap en doet een beroep op de betrokken autoriteiten om de zaak diepgaand te onderzoeken, zodat burgers zich weer gerust kunnen voelen. Met het oog op de verkiezingen is het van belang dat de samenleving straks in alle vrijheid kan stemmen, zonder enige vrees, stelt Somohardjo. “Gaan we terug naar de jaren ’80?” vraagt hij zich af.

Somohardjo bemoedigt de samenleving om ondanks mogelijke vrees en angstgevoelens gewoon door te gaan met (politieke) vergaderingen die zijn gepland. “Desnoods vergaderen we in een bus, om niet afgeluisterd te worden. Maar je moet in een democratie en rechtsstaat toch de vrijheid hebben om rustig te vergaderen?”
Advertenties