Ruim 300 ambtenaren voor hbo-opleiding
13 Oct, 06:28
foto
Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken.


Ruim 300 ambtenaren hebben zich opgegeven voor de hbo-opleiding voor ambtenaren, die wordt verzorgd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. De start van deze opleiding is een prioriteit voor Biza-minister Mike Noersalim, die streeft naar een efficiënt en effectief overheidsapparaat.

Noersalim zegt desgevraagd dat binnen het overheidsapparaat niet meer dan twintig procent van de ambtenaren een hbo-diploma heeft. Om te komen tot rationalisering, professionalisering en een stukje efficiëntie en effectiviteit, vindt de bewindsman het van belang dat gewerkt wordt aan de educatie van ambtenaren. “Met deze opleiding willen we komen tot een overheidsapparaat met meer hbo-kader”, legt hij uit.

De bewindsman, die zelf uit de ondernemerswereld komt, stelt dat micro-ondernemingen de ruggengraat zijn van de economie. Hij wijst er ook op dat elke ondernemer bij de overheid moet zijn voor onder meer het aanvragen en verlengen van vergunningen, maar ook als het gaat om de belastingen, nationaliteitsverklaringen en het inklaren bij de douane. Door het verbeteren van de dienstverlening door de overheidsdiensten, wordt ook de private sector versterkt.

De bewindsman zegt dat het bovenstaande een voorbeeld is van het belang van publiek-private partnership. Alle ambtenaren hebben een cruciale rol, waar ze zich van bewust moeten zijn en waarnaar ze ook moeten handelen. Des te meer reden om de hbo-opleiding te verzorgen, die ambtenaren in staat zal stellen op een hoger niveau te functioneren. “Willen wij dit land goed tot ontwikkeling brengen, dan moeten wij de handen ineen slaan”, aldus de minister.

De hbo-opleiding voor ambtenaren zal in november dit jaar starten. De opleiding duurt vier collegejaren. Onlangs heeft Stichting Onderwijsontwikkeling Nederland Suriname een rapport met betrekking tot het curriculum en het onderwijsexamenreglement aangeboden aan de minister. In dit document is onder meer verwerkt een onderwijsplan, waarin de randvoorwaarden met betrekking tot de opleiding zijn samengevoegd.

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May