Peru: Oppositieleider Keiko Fujimori gearresteerd
11 Oct, 22:25
foto
De arrestatie van Keiko Fujimori komt een week nadat een rechter de gratie voor haar vader heeft ingetrokken. Alberto Fujimori zal terugkeren naar de gevangenis om zijn straf uit te zitten voor mensenrechtenschendingen.(Foto: Reuters)


Keiko Fujimori, de dochter van de voormalige Peruviaanse president Alberto Fujimori, is gearresteerd als onderdeel van een onderzoek naar het witwassen van geld. Fujimori, leider van de oppositie in het Peruaans Congres, werd samen met haar man aangehouden.

De rechter zei dat ze in eerste instantie gedurende tien dagen zouden worden vastgehouden samen met 19 andere verdachten. Aanklagers beweren dat ze betrokken was bij het accepteren van illegale bijdragen aan haar partij door het Braziliaanse bedrijf Odebrecht. Fujimori ontkent elke beschuldiging. Op de televisie woensdag was ze na haar arrestatie te zien in een auto met handboeien om.

Officieren van justitie hebben haar beschuldigd van het leiden van een criminele groep binnen haar partij die US$ 1.2 miljoen aan illegale fondsen van Odebrecht heeft ontvangen voor haar campagne voor de presidentsverkiezingen in 2011. Eerder dit jaar nam de voormalige president Pedro Pablo Kuczynski ontslag in een schandaal in verband met de zaak Odebrecht.

In een brief die na haar arrestatie op de sociale media werd gepubliceerd, zei Fujimori dat ze politiek werd vervolgd. "Dit wordt politieke vervolging genoemd," ze zei: "Ik ben gearresteerd zonder juridische redenen."

De arrestatie komt een week nadat een rechter een presidentieel pardon voor haar vader had herroepen. Alberto Fujimori wordt verwacht terug te keren naar de gevangenis om een straf van 25 jaar uit te zitten voor mensenrechtenschendingen.

Keiko Fujimori zei dat de arrestatie van haar vader "beledigend" was. Haar Fuerza Popular partij is een krachtige oppositiekracht geweest en momenteel controleert ze het Congres. Maar in het afgelopen jaar zijn er enorme straatprotesten geweest tegen het politieke establishment. Tijdens de lokale verkiezingen van afgelopen weekend leed de partij zijn ergste nederlaag in tientallen jaren.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May