'Liba Krutu' erkent Naze Amina formeel als granman
10 Oct, 18:33
foto
Naze Amina (links) op de voorste rij bestemd voor granmans. Hij is door de 'Liba Krutu' te Dritabiki erkend als dé granman van de Saramaccaners. Naast hem de Jamaicaanse granman, verder grootopperhoofd Bono Velantie (Aucaners) en Lesley Valentijn (Matuariërs).


De 'Liba Krutu' te Dritabiki heeft Naze Amina formeel erkend als dé granman van de Saramaccaners. De grootopperhoofden van de Marronstammen hebben onder luid applaus en gejuich zojuist bekendgemaakt dat ze met Amina zullen samenwerken en niet met Albert Aboikoni, die reeds benoemd en beëdigd is door president Desi Bouterse.

Amina is een van de drie personen uit de Saramaccaanse stam die traditioneel is ingewijd als granman. Toen de stam er niet uitkwam, is aan president Desi Bouterse schriftelijk gevraagd om de knoop door te hakken. De president heeft na rijp beraad besloten dat Aboikoni de beste persoon is om de stam te leiden. Hij heeft intussen zijn intrek genomen in Asidonopo, de residentie van de granman.

Op de 'Liba krutu' is Amina groots verwelkomd en als granman behandeld. De gezagsdragers en deelnemers aan de krutu hebben aangegeven dat de benoeming van een granman geen aangelegenheid is van de regering. De krutu wil geen bemoeienis van Paramaribo in de benoeming van gezagsdragers van het binnenland. Dat is ook opgenomen in het slotdocument van de krutu.


Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May