ABOP staat stil bij heldhaftige strijd Marrons
10 Oct 2018, 16:52
foto


De ABOP vindt dat Suriname een van de weinige landen in de wereld is, die met trots mag zeggen, dat we een Europese grootmacht in een landoorlog verslagen hebben. Heftige en heldhaftige strijd heeft ervoor gezorgd dat de Europeanen genoodzaakt waren om op 10 oktober 1760 met de Marrons een vredesakkoord te ondertekenen.

Dat de voorouders van de Marrons een Europese macht, op Surinaams grondgebied hebben verslagen, kan niet alleen worden getypeerd als een verworvenheid voor de groep, maar voor elke Surinamer, ongeacht etniciteit of geloof. Hiermee hebben de Marrons niet alleen vrijheid gewonnen, maar ook de nagels in de doodskist van de plantage economie geslagen. Dit feit geeft verdere invulling aan het Surinaams gevoel van trotsheid en moed. Het thema voor de viering van de dag der marrons ligt dit jaar in het kader van eenheid en bezinning.

Samenwerking vormt elke basis om tot eenheid en bezinning te komen, deze gedachte heeft de Marron op verschillende fronten geëtaleerd. Dit manifesteert zich in enkele kleine werkzaamheden tot grote gemeenschappelijke ontwikkelingen die in groepsverband uitgevoerd worden, zoals het bouwen van een korjaal en het aanleggen en oogsten van kostgronden. Eenheid en bezinning manifesteren zich vandaag bij de viering op Drietabbetje.

De helft van de Marrongemeenschap is vrij jong, vandaar dat deze de toekomst van Suriname is, dit is een groep Surinamers met potentie en talenten om positieve politieke en sociale verandering in ons land teweeg te brengen. Wij zien een grote aanwezigheid van deze groep op de onderwijsinstellingen. Hun bijdrage binnen de zang, sport, danst en kunstwereld is onmisbaar en een belangrijke toekomstige productiefactor voor de ontwikkeling van ons land.

Een van de grootste obstakels voor de Marrongemeenschap is het feit dat de formele erkenning van de grondenrechten geen feit is. Dit vormt een maatschappelijke barrière voor de tribale volkeren en beïnvloedt het dagelijkse leven van deze gemeenschap. Educatiemogelijkheden vormen een andere barrière voor de snelle ontplooiing van deze groep Surinamers. In de stad is het gemiddelde slaginspercentage van LBGO rond de 50%, in Sipaliwini ligt dit percentage rond de 28%. Inheemse en Marron kinderen moeten vaak genoeg naar de stad om in een internaat te wonen, als zij verder willen studeren. Zij worden op jonge leeftijd van hun ouders gerukt, om in een vreemde omgeving te wonen en werken, alleen om een studie af te kunnen maken.

Dit zijn de moderne helden van ons land. En dit blijft niet beperkt tot de Surinaamse Marron, maar het hele Surinaamse volk die nu offers brengt en het moeilijk heeft, maar zich desondanks blijft ontwikkelen. Onder moeilijke omstandigheden ploegen wij verder. Gedreven door heldenbloed van onze voorouders en heldendaden die ons nu in staat stellen te zeggen; Ons Suriname.

De oproep van de ABOP naar de jonge generatie is om je te blijven scholen, doe werkervaring op, blijf je inzetten ondanks alle tegenslagen. Er is licht aan het einde van de tunnel. Raak betrokken en actief in politiek, omdat dit de sleutel voor daadwerkelijke verandering is. Wie niet betrokken is in politiek, loopt het risico dat mensen die minder capabel zijn, voor jou gaan bepalen wat er in je land gebeurt. Wij blijven hoopvol gestemd als wij denken aan de toekomst van ons Suriname.

De ABOP wenst de gehele Surinaamse gemeenschap en prettige Marron dag toe.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April