Brunswijk: Eenheid onder Marrons groter dan ooit
10 Oct, 09:02
foto
Alle vijf Assembleeleden van de ABOP nemen deel aan de 'Liba Krutu' te Dritabiki. In het midden voorzitter Ronnie Brunswijk.


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, is diep onder de indruk van de 'Liba Krutu' te Dritabiki. Hij is met een grote delegatie ter plekke. De politicus zegt aan Starnieuws dat de eenheid die gedemonstreerd is op de krutu tussen de verschillende stammen, bijzonder groot is. Het doet hem goed om vandaag, de Dag der Marrons, te vieren in zo een hechte eenheid.

Het is precies 258 jaar geleden waarop de voorouders van de Marrons het vredesverdrag op 10 oktober 1760 hebben getekend met de toenmalige koloniale machthebbers. "Alle Surinamers, in het bijzonder de Marrons, worden gefeliciteerd met deze belangrijke dag," zegt Brunswijk. Hij merkt op dat de bewustwording onder de binnenlandbewoners groot is.

Brunswijk is benieuwd naar de uitkomst van de 'Liba Krutu'. Later op de dag zal aan de hand van twee dagen discussies worden vastgesteld wat de beslissingen zijn van deze bijzondere bijeenkomst. De gezagsdragers hebben zich in elk geval over uitgesproken dat de regering niet bepaalt voor de stammen wie granman wordt. Naze Amina, die door de Saramaccaners ook traditioneel is ingewijd als grootopperhoofd, is eveneens aanwezig op de krutu. Hij is groots binnengehaald.

"Ik ben heel tevreden over de eenheid die gedemonstreerd is. De sfeer op Dritabiki is bijzonder goed. Nog nooit is er zo een grote krutu gehouden, waarbij duidelijk is gemaakt dat vanaf vandaag in eenheid met elkaar zal worden opgetrokken. Er is historie geschreven op de krutu," stelt Brunswijk. Hij wacht af wat de formele beslissingen zullen zijn van de krutu.

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May