Liba Krutu wil geen bemoeienis Paramaribo bij benoemingen
10 Oct, 00:03
foto
De 'Liba Krutu' die gehouden wordt op Dritabiki is bijzonder druk bezocht. Mensen zijn van alle hoeken van Suriname en het buitenland aanwezig om de bijeenkomst.


De Liba Krutu die gehouden wordt op Dritabiki heeft onomwonden te kennen gegeven dat de benoeming van dignitarissen geen aangelegenheid is van Paramaribo. Op de krutu waar alle Marronstammen aan meedoen, diverse Inheemse stammen, genodigden uit eigen land en het buitenland, is beklemtoond dat de eenheid bewaard moet worden.

De krutu is bijzonder druk bezocht. De politieke partijen ABOP, BEP, NDP en VHP zijn met een delegatie ter plekke aanwezig. Honderden mensen zijn van heinde en verre ingegaan op de uitnodiging van granman Bono Velanti van de Aucaners. Op de krutu zijn verschillende besluiten genomen. Deze zullen woensdag worden gepresenteerd. Het ligt in de bedoeling dat de besluiten, vervat in een declaratie, overhandigd worden aan de regeringsdelegatie onder leiding van vicepresident Ashwin Adhin en aan De Nationale Assemblee.

Op de krutu is Naze Amina, die een opponent is van granman Albert Aboikoni van de Saramaccaners, groots verwelkomd met het lied 'granman doro'. Aboikoni is niet aanwezig. De granmans van de verschillende stammen waren het niet eens met de keuze van president Desi Bouterse om Aboikoni te beëdigen als granman. Zij waren ook niet aanwezig bij de ceremonie.

Intussen heeft de president de regeringsdelegatie die vandaag volgens planning moet afreizen naar Dritabiki voor overleg bijeengeroepen. Samen met vicepresident Ashwin Adhin reizen een viertal ministers naar de krutu. Het is nog niet duidelijk welk besluit genomen zal worden als resultaat van het overleg.

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May