96 personen gedecoreerd met Dag van de Marrons
09 Oct, 22:50
foto
President Desi Bouterse feliciteert de gedecoreerden. Hij heeft 96 personen een onderscheiding gegeven. (Foto: NII)


Miquel van Assen, Erna Aviankoi, Edgar Dikan, Ronny Asabina, Martin Misiedjan, Cyriel Lamesie, Celsius Waterberg, André Misiekaba sr. en jr., Paul Abiteng, Paulus Asoiti behoren tot de 96 personen die gedecoreerd zijn door president Desi Bouterse. Dit met het oog op de Dag der Marrons, morgen 10 oktober. Een deel van de mensen is compleet verrast met de decoratie, omdat ze niet wisten dat ze waren voorgedragen.


De president belichtte de geschiedenis van het koloniale tijdperk van Suriname, waarbij mensen tot slaaf zijn gemaakt en gedwongen arbeid moesten verrichten. Deze periode staat ook bekend als een tijd van verzet tegen het heersende systeem van onderdrukking, uitbuiting en onrecht. Dit verzet kwam van de tot slaaf gemaakten en de weggelopen slaven oftewel Marrons, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

“Laten we ons bewust zijn van hoeveel onrecht de voorouders van de huidige Surinamers hebben moeten ervaren. Maar laten wij niet stilstaan en achteruit blijven kijken. Laten wij met elkaar de moed opbrengen om samen te werken aan een mooie toekomst van ons land, ons Suriname”, stelde de regeringsleider. Hij deed verder de oproep om Suriname goed uit te dragen en het besef te hebben dat wij de overblijfselen van het Nederlands kolonialisme van “in hokjes denken” achterwege moeten laten. Een visie waar er sinds het jubileumjaar 2013 aan gewerkt wordt onder leiding van de Nationale Commissie ter Herdenking van het jubileumjaar van 145 jaar Hindostaanse Immigratie, 155 jaar Keti Koti, 165 jaar Chinese Immigratie en de herdenking van de Dag der Marrons.

President Bouterse bleef stil staan bij de bijzondere bijdrage van vele Surinamers van Marron afkomst. Zij hebben Suriname op een positieve manier uitgedragen op vele gebieden zoals op educatie, sport en sociaal gebied. “U doet het niet voor een speld, y’e dwing omdat na so yu tan tan”, loofde president Bouterse de gedecoreerden.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May