18e Indofair voor betere samenwerking
09 Oct, 18:28
foto
Ambassadeur Dominicus Supratikto van Indonesië wil de business-to-business relatie bevorderen tussen ondernemers van de twee landen . (Foto: Ranu Abhelakh)


Woensdag start de 18e editie van de Indofair, een niet meer weg te denken evenement in de samenleving. Reden genoeg voor organisator de Indonesische ambassade om de beurs naar een volgend niveau te tillen. “Wij willen de Indofair meer richting een bedrijfsgericht evenement brengen, zegt ambassadeur Dominicus Supratikto van Indonesië in gesprek met Starnieuws.

Jarenlang lag de focus van de beurs meer op het culinaire deel en de typische Indonesische producten zoals batik en meubels. De Indofair is nu een begrip in de samenleving geworden. “Wij hebben dit niveau al bereikt en kunnen nu het concept verbeteren door op de toekomst te focussen.” Het thema dit jaar is ‘Indofair 2018 voor betere samenwerking’.

“Dit is het begin van ons concept en wij verwachten dat de relatie zich in de toekomst verder ontwikkelt”, licht de ambassadeur het thema toe. Hij doelt niet alleen op de betrekking tussen de twee landen, maar vooral de business-to-business relatie tussen lokale en Indonesische ondernemers.

De ambassadeur ziet de jaarlijkse beurs als een gelegenheid bij uitstek om de handels- en economische betrekkingen te stimuleren. Hoewel het publiek afkomt op de grootste trekpleisters: de culinaire stands en het cultureel (entertainment) gedeelte, neemt het ook een kijkje in de overige stands, koopt en hier en daar worden zaken gedaan.

Zo is de Trustbank Amnah dit keer erbij gehaald als deelnemer om ondernemers van financiële informatie te voorzien. Deze bank tekent binnenkort een samenwerkingsovereenkomst met de Indonesian National Commercial Bank. De Islamic Corporation Development is als derde partij hierbij betrokken.

Er doen dit jaar alleen lokale ondernemers mee. Er is geen delegatie uit Indonesië overgekomen. Dit heeft onder andere te maken met de komende verkiezingen in het land. Het publiek zal toch kennis kunnen maken met Indonesische goederen; twee exposanten tonen hun importwaar: elektrische kabels en gym equipment uit Indonesië. De bezoekers kunnen langs iets meer dan 60 stands voor andere producten zoals kleding, snuisterijen, kunst en voedingswaren.

De relatie tussen Suriname en Indonesië is jarenlang uitgedrukt in één van traditioneel cultureel, zegt de ambassadeur. Hij heeft geprobeerd nieuwe perspectieven in de betrekking te introduceren. De keus viel op de modus van economische samenwerking via zakenreizen en familiebezoeken naar Indonesië. “De respons was goed en nu moeten wij het economische samenwerkingsproces promoten en bevorderen.”

Als onderdeel van de diaspora en kunst en culturele samenwerking, verzorgden twee Indonesiërs Indonesische professionele kunstenaars de afgelopen maanden trainingen in houtsnijwerk en (matten)vlechtkunst. Tijdens de beurs tonen de deelnemers hun opgedane kennis in de vorm van een eindproduct. De ambassadeur hoopt dat de getrainde hun kennis omzetten in commerciële kunstproducten of tenminste andere verder zullen trainen.

Via kunst en cultuur ontwikkelde de Surinamers hun talenten en door een ambacht aan te leren – een hobby tot beroep maken, kan men geld verdienen, stelt hij. “Er zijn economische en commerciële voordelen uit te halen en dit is wat ik noem voor betere samenwerking.”

De kennisoverdracht is deel de plannen voor het opzetten van een Rumah Budaya Indonesia (RBI), Indonesisch huis voor cultuur in Paramaribo. Supratikto kondigde het plan vorig jaar aan. Er zou een overeenkomst met Suriname worden getekend. “Het idee is even aangehouden omdat Jakarta het concept evalueert. Opzetten is een, maar onderhouden en verder invullingen geven is het echte werk. “Maar zie de training en andere kleine initiatieven als de concrete stappen, papierwerk (overeenkomst) is een administratieve aangelegenheid”.

Tijdens de beurs is er elke avond ook entertainment zoals culturele dansshows en Wajang Kullit (puppet schimmenspel). Dansstudenten van het Swami Vivekananda Cultural Centre van India geven een optreden. De beurs op het Sana Budaya complex is gratis toegankelijk en duurt tot en met zondag 14 oktober.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May