Massa evacuatie in Florida voor 'monsterorkaan' Michael
09 Oct, 16:26
foto
Orkaan Michael kan wel de zwaarste storm zijn die West-Florida in decennia aandoet. (Foto: AFP)


Orkaan Michael die afstevent op de Amerikaanse staat Florida, heeft zich vandaag versterkt tot een categorie 2 orkaan boven de warme Golf van Mexico. Gevreesd wordt dat Michael morgen, woensdag, Florida toeslaat als een grote orkaan.

Verplichte evacuatieorders zijn vanmorgen in werking getreden voor ongeveer 120.000 mensen in Panama City Beach en andere laaggelegen delen van de kust, terwijl orkaan Michael nadert. Bewoners timmerden hun ramen dicht, sloten hun huizen en zochten evacuatieroutes om uit de buurt van de storm te komen, wat naar verwachting sterke wind en overstromende regen zal brengen.

Een orkaan jager vliegtuig dat stuiterde in het draaiende oog nabij het uiterste westelijke puntje van Cuba, meldde dat de windsnelheden snel toenamen. Vanochtend hadden de winden snelheden van 155 km per uur bereikt en voorspeld wordt dat deze sterker worden en 179 km per uur kunnen bereiken. Met die windsnelheden kan de storm verwoestende schade aanrichten.

Met de storm in het oostelijke deel van de Golf van Mexico, dat warm water en gunstige atmosferische omstandigheden heeft, "bestaat er een reële mogelijkheid dat Michael zich zal versterken tot een grote orkaan voordat hij landt", zegt Robbie Berg, orkaanexpert bij de Miami- gebaseerde stormvoorspellingshub. Grote orkanen worden geclassificeerd als categorie 3 of hoger.

Midden-Amerika
Rampagentschappen in El Salvador, Honduras en Nicaragua rapporteerden 13 doden toen de daken instortten en bewoners werden meegesleurd door rivieren die buiten hun oevers waren getreden. Zes mensen stierven in Honduras, vier in Nicaragua en drie in El Salvador. Autoriteiten waren ook op zoek naar een jongen die is meegesleurd door een rivier in Guatemala.

De meeste regen werd toegeschreven aan een lagedruksysteem voor de kust van de Stille Oceaan, maar orkaan Michael in het Caribisch gebied had daar ook aan kunnen bijdragen. Voorspellers waarschuwden dat Michael uiteindelijk 30 cm regen in het westen van Cuba zou kunnen dumpen, wat zou kunnen leiden tot plotselinge overstromingen en modderstromen in berggebieden.

Voor de VS wordt de orkaan naar verwachting de krachtigste storm om West-Florida in het laatste decennium te treffen. De gouverneur van Florida, Rick Scott, noemde Michael 'een monsterlijke orkaan' en heeft de noodtoestand uitgeroepen voor 35 provincies in Florida van West-Florida naar Tampa Bay.

Hij heeft ook honderden leden van de Florida National Guard geactiveerd en afgezien van tolgelden om degenen die dicht bij de kust wonen, te stimuleren om naar het binnenland te evacueren. "We hebben bijna geen tijd meer," zei Scott in een bericht op Twitter. "VANDAAG is de dag om een plan te krijgen, want morgen kan het te laat zijn."

Het National Hurricane Centre (NHC) waarschuwde dat de golven en regen dodelijke overstromingen zouden kunnen veroorzaken en dat bewoners binnen de orkaanwaarschuwingszone zich ook zouden moeten voorbereiden op levensbedreigende winden.

Voor West-Florida waarschuwde Escambia County Sheriff David Morgan botweg dat hulpverleners de inwoners die ervoor kiezen om de storm thuis uit te zitten, niet zouden kunnen bereiken tijdens of onmiddellijk nadat Michael op de kust is ingeslagen. "Als je besluit thuis te blijven en een boom valt op je huis of als de stormvloed je vangt en je nu om hulp roept, kan niemand reageren om je te helpen," zei Morgan op een persconferentie.

NHC zei dat Michael stormvloeden tot wel 3,7 m langs de kust van West-Florida zou kunnen ontketenen. Florida, Georgia en South Carolina zouden zo’n 30 cm regen kunnen krijgen. Alabama en Tennessee bereiden zich ook voor op de impact van de storm.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May