IMF: Handelsoorlog ongezond voor wereldeconomie
09 Oct, 10:30
foto


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gewaarschuwd voor een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China. In zijn laatste beoordeling van de wereldeconomie zegt het IMF dat de handelsstrijd de wereld tot een "armer en gevaarlijker plek" dreigt te maken. Het IMF heeft zijn voorspelling voor wereldwijde groei dit jaar en volgend jaar verlaagd.

Het fonds zegt dat een volledige handelsoorlog tussen de VS en China een significant deuk in het economisch herstel zou geven. Zijn belangrijkste econoom stelt dat verdere handelsbelemmeringen huishoudens, bedrijven en de economie als geheel zouden treffen. "Handelsbeleid weerspiegelt politiek en in verschillende landen blijft politiek onrustig, wat verdere risico's met zich meebrengt", zei Maurice Obstfeld.

Meest recent heeft China nieuwe handelstarieven aangekondigd voor US$ 60 miljard op Amerikaanse goederen, waaronder producten zoals vloeibaar aardgas, geproduceerd in staten die loyaal zijn aan de Amerikaanse president Donald Trump.

In een tweet waarschuwde Trump Beijing voor het proberen invloed uit te oefenen op de aanstaande Amerikaanse tussentijdse verkiezingen. "Er zal grote en snelle economische vergelding tegen China zijn als onze boeren, veeboeren en/of industriële arbeiders het doelwit zijn!", zei hij. De Amerikaanse tarieven van US$ 200 miljard op de Chinese invoer zijn afgelopen maand van kracht geworden.

Verwacht wordt dat de wereldwijde economische groei in 2018 en 2019 3,7% zal zijn, vergeleken met de eerdere voorspelling van het IMF van 3,9% in juli. Het fonds legt uit dat de risico's voor de korte termijnvooruitzichten "naar omlaag zijn verschoven".

Het lager bijstellen van de wereldwijde groei weerspiegelt ook voorspellingen van een tragere expansie in de eurozone evenals turbulentie in een aantal opkomende markteconomieën. Het door crisis getroffen Venezuela zal naar verwachting het zesde recessiejaar in 2019 ingaan, waarbij de inflatie naar verwachting volgend jaar tien miljoen procent zal bedragen. Argentinië, dat onlangs instemde met een IMF-reddingsoperatie, zal naar verwachting ook in 2018 en 2019 zijn economie zien slinken.

Verwacht wordt dat de escalatie van de handelstarieven tussen de VS en China de groei in beide landen in 2019 zal aantasten, wanneer de forse belastingverlagingen van president Trump ook beginnen af te nemen. Obstfeld zei dat de wereld een "armer en gevaarlijker plek" zou worden tenzij wereldleiders samenwerkten om de levensstandaard te verhogen, het onderwijs te verbeteren en de ongelijkheid te verminderen.

Het IMF waarschuwde dat de wereld een permanente klap in de groei kan krijgen als de VS doorging met de dreiging 25% invoerrechten op te leggen op alle geïmporteerde auto's, en wereldwijde tarieven het vertrouwen van het bedrijfsleven schaden evenals de investeringskosten en de financieringskosten.

In deze rampscenario zou de Amerikaanse economie een grote dreun krijgen, terwijl de economische groei in China in 2019 zou dalen tot minder dan 5%, vergeleken met een huidige voorspelling van 6,2%.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May