Debipersad: Jongeren verdienen een betere toekomst
09 Oct 2018, 00:55
foto
Steven Debipersad spreekt de jongeren van PL toe.


“Jongeren lopen heel veel mis in Suriname. Ze verdienen heel veel meer, en daarmee bedoel ik niet alleen maar geld. Ze verdienen een veel betere toekomst. Er is heel weinig achtergelaten. Veel van wat achtergelaten is voor de huidige generatie, is slecht. Toch moet je de moed niet opgeven. Je bent jong en je hebt een heel leven voor je.” Dit zei de macro-econoom Steven Debipersad tijdens zijn inleiding Succesvol ondernemen uit de crisis tijdens het Pemuda Jongerencongres van de Pertjajah Luhur (PL), zaterdag.

Debipersad geeft al geruime tijd colleges op de universiteit, doet een Phd-opleiding en had het dus ontzettend moeilijk om tijd vrij te maken voor het jongerencongres. “Ik zou het zonde vinden om jongeren deze belangrijke boodschap niet te geven”, zei de econoom. Hij hield de jongeren onder meer voor dat in Nederland 1% van de burgers elk jaar met een nieuw bedrijf begint. Voor zelfstandige ondernemers in dit land gelden aparte belastingvoorschriften, onder meer omdat ze vaak meer risico’s lopen en die risico’s ook in hun eentje dragen. Het is een land waar de condities zodanig zijn gesteld dat mensen niet automatisch gaan werken bij de overheid of in loondienst treden bij het bedrijfsleven," legde Debipersad uit.

"Mensen die voor zichzelf werken worden in Nederland gestimuleerd en al generaties is het zo dat heel veel jongeren zich er van bewust zijn van wat nodig is in de markt en zijn zij bereid daarvoor hun eigen onderneming op te zetten. Maar ook voor hen geldt dat na 5 jaar twee derde deel stopt met de eigen onderneming. Dat wil zeggen dat slechts 1 op deze 5 bedrijven duurzaam is. In de praktijk is het dus meer vallen en opstaan. Door vallen en opstaan doe je echter ervaring op en de tegenslagen in het leven maken je alleen maar beter. Ze geven je weerstand om te kunnen omgaan met problemen. Het bouwt karakter op”, gaf Debipersad de PL-jongeren mee.

Geen cijfers voor Suriname
Volgens de inleider zijn er in Suriname geen cijfers over jongeren en ondernemerschap. "Op een gegeven moment baal je ervan om steeds weer te horen dat er geen cijfers zijn, maar het is wel een vuistregel in misschien de helft van de landen dat een belangrijk gedeelte van de startende ondernemers toch weer na 5 jaren zal sluiten. Wat wel bekend is, is dat er een handelsregister is, waar elke startende ondernemer zich moet registreren. We weten dus elk jaar hoeveel bedrijven er zijn, we weten elk jaar hoeveel bedrijven sluiten en hoeveel nieuwe bedrijven starten. Wat we echter niet weten is of de ondernemers die al een bedrijf hebben niet degenen zijn die de nieuwe bedrijven openen".

Debipersad merkte op dat vanwege de situatie in het land er wel het fenomeen is de laatste drie jaren dat vrij veel bedrijven sluiten. "Maar of de sluiting komt van bedrijven die bij één onderneming zitten – want je kunt als persoon meerdere bedrijven opzetten – dat is niet precies bekend. De vraag kan gesteld worden of het niet beschikken over deze cijfers niet belangrijk genoeg is. Ik vind het wel belangrijk genoeg om het te weten”, zei de econoom.

Creëren van arbeidsplaatsen
Debipersad hield de jongeren ook voor dat Suriname een geboortecijfer van 1,7% heeft, wat betekent dat er elk jaar ongeveer 10.000 Surinamers bij komen. Als slechts de helft van dit aantal een baan zoekt, dan moeten jaarlijks 5.000 arbeidsplaatsen worden gecreëerd. In Nederland geldt dat jaarlijks 1% van de burgers een nieuw bedrijf opstart.

“Stel dat we niet uitgaan van 1%, maar dat een half procent van onze burgers elk jaar met een nieuw bedrijf zou starten, waarvan circa 1/5 deel duurzaam is, stel dat elk van deze ondernemingen gemiddeld 2 betaalde banen creëert, dan worden er per jaar al 2.000 arbeidsplaatsen gecreëerd. Je komt dan al een beetje in de buurt van de arbeidsplaatsen die nodig zijn. Hiermee heb je al een belangrijke stap ondernomen in Suriname richting duurzame werkgelegenheid”, rekende de econoom uit.

Debipersad merkte op dat deze manier van denken voor Suriname geen keuze is, maar harde noodzaak, omdat de banen niet voor het oprapen liggen. In tegenstelling tot Nederland is er in Suriname bovendien ook ontzettend veel ruimte voor ondernemers om een eigen bedrijf te starten, omdat het ook braak terrein is. “Er is genoeg speelterrein om jouw dromen te realiseren”, concludeerde Debipersad op het PL-jongerencongres.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March