China: Ex-Interpol-chef vast voor omkoping
08 Oct, 18:59
foto
President Meng Hongwei poseert in mei dit jaar tijdens een bezoek aan het hoofdkantoor van de internationale politieorganisatie in Lyon, Frankrijk. (Archieffoto: Reuters)


De voormalige Interpol-baas, Meng Hongwei, wordt onderzocht voor omkoping en andere schendingen, zegt China. De verklaring van China komt dagen nadat de Franse autoriteiten hadden gezegd dat de Chinese ambtenaar na zijn reis naar zijn thuisland als vermist was opgegeven door zijn vrouw.

Onder president Xi Jinping is China bezig geweest met een ingrijpend hard optreden tegen officiële corruptie. Op zondag zei Interpol, het in Frankrijk gevestigde coördinerende orgaan voor de wereldwijde politie, dat Meng ontslag had genomen als president.

"Het onderzoek tegen Meng Hongwei die steekpenningen aannam en zich schuldig heeft gemaakt aan vermoedelijke schendingen van de wet is zeer actueel, absoluut correct en nogal wijs," zei China's Ministerie van Openbare Veiligheid in een verklaring op zijn website. "Het onderzoek van Meng Hongwei toont volledig aan dat er geen voorrecht is en geen uitzondering voor de wet, en dat iedereen die de wet overtreedt, streng moet worden gestraft", voegde het eraan toe.

Ambtenaren zouden nooit mogen "onderhandelen over voorwaarden of afdingen" over posities binnen de partij, zei het ministerie, verwijzend naar China's heersende Communistische Partij.

De Franse media hebben zondag video's van Meng's vrouw Grace uitgezonden waarin ze tegen een kleine groep journalisten in een hotel in Lyon praat. Ze heeft haar rug de tv-camera gekeerd haar uiterlijk en trillende stem te verbergen. "Dit is een zaak voor de internationale gemeenschap. Het betreft de mensen van mijn moederland,” zei ze.
Ze toonde journalisten een sms op haar mobiele telefoon met een afbeelding van een mes, dat haar man had verzonden als een manier om haar te laten zien dat hij dacht dat hij in gevaar was, meldden de Franse media.

Meng (64) werd eind 2016 president van het wereldwijde politieambtenarenagentschap in een bredere poging van China om leiderschapsposten in internationale organisaties veilig te stellen. Zijn benoeming zorgde indertijd voor bezorgdheid bij mensenrechtenorganisaties dat Beijing zou proberen zijn positie te gebruiken om dissidenten in het buitenland te achtervolgen.

"De plotselinge verdwijning van Meng ... heeft China's eigen inspanningen duidelijk ondermijnd en heeft de twijfels van degenen die eerder zeiden dat China niet klaar was om zulke belangrijke internationale leiderschapsrollen op zich te nemen, bevestigd", zegt Paul Haenle, directeur van het Carnegie-Tsinghua Centre in Beijing.

Het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken zei vrijdag dat de familie van Meng sinds 25 september niet meer van hem had gehoord, en de Franse autoriteiten zeiden dat zijn vrouw onder politiebescherming is in Lyon, waar het hoofdkantoor van Interpol is gevestigd. Ze zou bedreigingen hebben ontvangen.

De presidenten van Interpol worden gedetacheerd door hun nationale overheidsdiensten en blijven in hun thuispost terwijl zij de internationale politiële instantie vertegenwoordigen. Een bron bij het bureau weigerde te zeggen of het gebruikelijk was voor een Interpol-president om zijn gezin naar Frankrijk te brengen, of dat Interpol huisvesting leverde voor Meng.

Meng's voorganger, de Franse Mireille Ballestrazzi, woonde in Parijs en reisde naar Lyon voor vergaderingen waar haar aanwezigheid vereist was. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag dat China de werkzaamheden van Interpol zou blijven ondersteunen.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May