Haïti: Dodental stijgt, zware naschok
08 Oct 2018, 12:36
foto
Gewonden van de aardbeving in Haïti slapen in een tent in Port-de-Paix. (Foto's: Reuters)


Het dodental van de aardbeving die Haïti zaterdag heeft getroffen is opgelopen tot minstens veertien. Een naschok met een kracht van 5,2 zondagmiddag bracht mensen ertoe de straten op te stormen in Port-de-Paix. Velen namen zich voor de nacht niet in hun huizen te slapen.

Reddingsdiensten doen er alles aan om inwoners van de zwaarst getroffen steden in het verarmde Caribische land te helpen. Een lokale functionaris zei dat minstens acht mensen stierven in Port-de-Paix aan de noordkust nabij het epicentrum van de aardbeving van magnitude 5.9. Volgens de Amerikaanse Geologische Dienst heeft de beving zich voorgedaan op een diepte van 11,7 kilometer.

Vier mensen werden gedood in en rond de stad Gros-Morne die zuidelijker ligt. Onder hen is een vrouw die stierf aan een hartaanval die ze kreeg na de aardbeving. Een andere persoon werd gedood in de stad Chansolme toen een huis instortte en een andere persoon in Saint-Louis-du-Nord. Reddingsteams stroomden uit om inwoners te helpen, van wie velen nog steeds bezig waren met het trauma van een verwoestende aardbeving in 2010.

Er waren geen directe meldingen van verdere schade door de naschok. President Jovenel Moise zei dat hij extra politie en leger naar de regio zou sturen, met de belofte om de families van de slachtoffers bij te staan.

Sommige huizen in de zwaarst getroffen gebieden werden vernietigd door de aardbeving. De volledige omvang van de schade was echter onduidelijk, omdat de inwoners in delen van Port-de-Paix zondag probeerden de normale gang van hun leven op te pakken.

Een vertegenwoordiger van de lokale overheid zei dat 152 mensen gewond raakten in Port-de-Paix. De zwaargewonden werden door de luchtambulance naar de hoofdstad Port-au-Prince gebracht voor behandeling. Nog eens 30 anderen raakten gewond in Gros-Morne.

Onder de beschadigde gebouwen bevond zich een kerk in de noordelijke stad Plaisance, zei het Bureau voor Burgerbescherming, eraan toevoegend dat extra voedsel en medische benodigdheden op weg waren naar de meest gehavende steden.
Advertenties