Brazilië: Extreemrechtse Bolsonaro wint eerste ronde
08 Oct 2018, 00:56
foto
Jair Bolsonaro (l) en Fernando Haddad zullen het in tweede ronde tegen elkaar opnemen in de Braziliaanse presidentsverkiezingen. (Foto: Reuters)


De extreemrechtse kandidaat, Jair Bolsonaro, heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië gewonnen. Hij zal in de tweede ronde op 28 oktober worden geconfronteerd met de linkse kandidaat voor de Arbeiders Partij, Fernando Haddad. Geen van de kandidaten heeft 50% van de geldige stemmen gewonnen die nodig zijn om te winnen.

Met bijna alle stemmen geteld, had Bolsonaro 46% en Haddad 29%. Opiniepeilingen die vóór de verkiezingen werden gehouden, voorspelden dat in een tweede ronde de twee kandidaten tegenover zouden staan.

Brazilianen zullen op 28 oktober moeten kiezen tussen twee zeer verschillende kandidaten. Bolsonaro, een katholiek, won de steun van veel evangelische christenen door te zeggen dat hij de traditionele familiewaarden zou verdedigen. Hij citeerde de Bijbel terwijl hij zijn stem uitbracht. "Onze banier was altijd Johannes 8:32: 'Dan zult u de waarheid kennen, en de waarheid zal u bevrijden'," zei hij.

Bolsonaro heeft de controverse aangewakkerd met racistische, homofobe en vrouwenhaatdragende opmerkingen en er zijn massale betogingen tegen hem geweest. Maar zijn harde houding tegenover misdaad heeft hem de steun van veel Brazilianen gegeven, die het gevoel hebben dat de recordhoge cijfers van criminaliteit hen gevangenen in hun eigen huis hebben gemaakt.

Aan de vooravond van de stemming van zondag zei Bolsonaro dat zijn regering zware straffen zou opleggen aan verdachten die dat verdienden. Hij is voorstander van het versoepelen van wetten op wapenbezit en heeft over marteling gesproken als een legitieme praktijk. Ook wil hij wil de doodstraf herinvoeren.

Tegengestelde zienswijzen
Als oud-burgemeester van São Paulo wordt Haddad ondersteund door de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva, die werd gediskwalificeerd voor de verkiezingen. Lula zit in de gevangenis voor corruptie. Haddad heeft zichzelf geportretteerd als een vertrouwde kandidaat voor degenen die terugdeinzen van de stijl en de retoriek van Bolsonaro.

Nadat bekend was dat hij de tweede ronde had gehaald, zei hij dat hij en de Arbeiderspartij "alleen argumenten zouden gebruiken, we gebruiken geen wapens". Verwijzend naar de voorsprong van Bolsonaro zei hij dat hij zich "uitgedaagd voelde door de resultaten, die ons waarschuwt voor de risico's waarmee de Braziliaanse democratie wordt geconfronteerd".

"We moeten dit met verantwoordelijkheidsgevoel benaderen. We willen de democraten van dit land verenigen, de ongelijkheid verminderen en sociale gerechtigheid bereiken", vertelde hij zijn juichende aanhangers. Hij zei dat hij en zijn partij "een gouden kans" hebben gekregen door de tweede ronde te halen.

Kiezers hebben ook gestemd om alle Braziliaanse staatsgouverneurs en twee derde van de senatoren en alle wetgevers in de kamer van afgevaardigden te kiezen. Meer dan 1.000 zetels in staatswetgeving over het land moeten ook worden ingevuld.
Advertenties