Indonesië stopt donderdag met zoekoperaties
08 Oct 2018, 04:39
foto
Vrijwilligers zoeken naar lichamen in de woonwijk Petobo in Palu. (Foto: Al Jazeera)


In Indonesië gaan de hulpverlenings- en reddingsoperaties door na een tsunami en zware aardbeving op het eiland Sulawesi. Minstens 1.763 mensen zijn gedood na de twee natuurrampen die zich kort na elkaar voordeden. Volgens de Indonesische Nationale Raad voor Rampenbeheersing zijn meer dan 70.000 huizen verwoest of beschadigd door de aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. De beving op 28 september stuwde golven tot zes meter die met een snelheid van 800 km per uur het Indonesische eiland Sulawesi binnendrongen.

De Indonesische regering heeft gezegd dat de zoekinspanningen zullen doorgaan tot 11 oktober. De hoop op het vinden van overlevenden neemt met de dag af. Het dodental is zondag bijgesteld tot 1.763, terwijl 2.632 mensen ernstig gewond raakten.

Tot nu toe zijn 186 mensen gered in gebieden waar de aarde “vloeibaar” werd, zich verplaatste en gebouwen en mensen heeft opgeslokt. Overheidsfunctionarissen overwegen momenteel om sommige gebieden als massagraven aan te wijzen, omdat de hoop op het bergen van lichamen vervaagt.

Christenen, die ongeveer 10 procent uitmaken van de bevolking van Palu, zochten zondag troost in gebedsdiensten. Velen reisden de stad in op zoek naar een kerk, nadat hun plaatselijke gebedsplaats was verwoest.

Nu het de hulpoperaties gelukt is de afgelegen gebieden te bereiken, begint zich een duidelijker beeld te vormen van de omvang van de schade. Volgens het ministerie van Onderwijs zijn bijna 3.000 scholen beschadigd. De meeste van de zwaarst getroffenen zijn in het centraal gelegen Sigi-district.

De hoogste veiligheidsminister van Indonesië, Wiranto zei zaterdag dat de regering overweegt Balaroa en Petobo – twee wijken in Palu die van de kaart zijn geveegd – tot massagraven te verklaren. Reddingspogingen zijn gestopt, omdat volgens de hulpverleners er na een week weinig hoop is om overlevenden onder het puin te vinden. Maar het zoeken gaat voorlopig door.

Petobo verdween in de aarde toen de kracht van de aardbeving de zachte grond vloeibaar maakte. Hetzelfde lot trof ook een groot deel van Balaroa. Aangenomen wordt dat honderden lichamen zijn begraven onder de ruïnes van de twee woonwijken. Met het verstrijken van de dagen nemen ook de gezondheidsrisico's toe. De meeste lichamen die zijn geborgen, zijn niet intact en dat vormt een gevaar voor de reddingswerkers. De reddingsteams zijn gevaccineerd, maar toch wordt voor hun gezondheid gevreesd. Ook voor de overlevenden is het risico op besmetting groot.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April